Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordul a vétó letörése miatt

Zuzana Čaputová köztársasági elnök tiszteletben tartja, hogy a képviselők letörték az inflációellenes támogatással kapcsolatos vétóját. Az államfő ugyanakkor a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához fordul azzal a kéréssel, vizsgálja meg az törvénycsomag jogalkotási folyamatának alkotmányosságát – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

„Tekintettel a törvénycsomag jellegére és jelentős pénzügyi volumenére – 1,2 milliárd euróról van szó – helyénvaló a jogalkotási folyamatot úgy lefolytatni, hogy tiszteletben tartsák a költségvetéssel kapcsolatos felelősség és átláthatóság minden alkotmányos szabályát” – mondta Čaputová.

Hírdetés

A törvénycsomagot 77 képviselő támogatta a jelenlevő 142-ből. Juraj Krúpa kivételével igennel szavazott az OĽaNO-frakció, valamint a Sme rodina. Szintén támogatták a javaslatokat a Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselők, valamint az ĽSNS képviselői. Igennel szavazott az OĽaNO-ból korábban kilépett három képviselő, Romana Tabák, Ján Mičovský és Ján Krošlák.

Az SaS nemmel voksolt. A Smer-SD tartózkodott, csakúgy, mint a Za ľudí és Peter Pellegrini köréhez tartozó független képviselők.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »