Cameron világossá tette, hogy ki a főnök

Cameron világossá tette, hogy ki a főnök

David Cameron miniszterelnök az elmúlt hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy a brit kormány álláspontja szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást. Azt is mondta, a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől. Ugyanakkor Angela Merkel és más német politikusok ragaszkodnak a korlátozás nélküli helyváltoztatás uniós alapjogának sérthetetlenségéhez.

A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy ki a főnök és kinek kell számot adnia, ez pedig a brit nép – jelentette ki a Hír TV brüsszeli tudósítójának John Furbisher, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja brit delegációjának szóvivője. A 71 tagú frakció a harmadik legnagyobb politikai tömörülés az Európai Parlamentben, képviselőik több mint egynegyede Cameron pártjának tagjaiból áll.

Hírdetés

A szóvivő kommentálta azt a vitát is, amely német lapértesülések szerint a német kancellár és a brit miniszterelnök között folyt és amelynek során Angela Merkel kijelentette, hogy akkor sem fogadja el a szabad munkaerő korlátozására vonatkozó brit javaslatot, ha ez Nagy-Britannia EU-ból való kilépését jelentené.

John Furbisher úgy fogalmazott, hogy az EU-nak ezen a téren meg kell változnia, a brit politikusoknak pedig szembe kell nézniük a bevándorlással kapcsolatos aggodalmakkal, és senki ne gondolja, hogy David Cameron nem küzd minden erővel a helyzet megváltoztatásáért. Amennyiben az unió nem hajlandó a szabályozását átalakítani, akkor a britek arról fognak szavazni 2017-ben, hogy kilépjenek-e – mondta a szóvivő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »