Cameron szerint az Izrael elleni fegyverembargó a Hamászt segítené

Cameron szerint az Izrael elleni fegyverembargó a Hamászt segítené

David Cameron brit külügyminiszter szerint az Izrael elleni brit fegyverszállítási tilalom a Gázai övezetet uraló terrorszervezetet segítené – írja az MTI.

Cameron a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Nagy-Britannia nem támogatja a gázai Rafah elleni nagyszabású izraeli hadműveletet, amíg Izraelnek nincsenek kidolgozott tervei a helyi lakosság biztonságba helyezésére, illetve menedék, élelmiszer és gyógyszerek biztosítására a civilek számára.

"Ilyen tervet eddig nem láttunk"

– tette hozzá a londoni külügyi tárca vezetője.

Arra a kérdésre, hogy Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan a brit kormány is leállítaná-e az Izraelbe irányuló fegyverszállításokat, Cameron azt mondta: ebből a szempontból az Egyesült Államok és Nagy-Britannia teljesen különböző helyzetben van, az amerikaiak ugyanis hatalmas mennyiségű fegyvert szállítanak Izraelnek, a brit export ugyanakkor az izraeli fegyvervásárlások nem egészen egy százalékát teszi ki.

A brit külügyminiszter felidézte, hogy Irán nemrégiben nagyszabású támadást hajtott végre Izrael ellen, drónok mellett 140 manőverező robotrepülőgépet is bevetve, és ennek nyomán "teljesen helytelen üzenet lenne" az Izrael elleni fegyverembargó.

Cameron úgy látja, az Izraelbe irányuló brit fegyverszállítások leállítása a Hamászt erősítené, és csökkentené a megállapodás esélyét az iszlamista szervezet által túsznak elhurcolt izraeliek szabadon engedéséről.

Hírdetés

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy London folyamatos figyelmeztetéseket küld Izraelnek, egy-egy konkrét incidens nyomán közvetlenül az izraeli kormánynak tesz fel kérdéseket, amelyekre "néha megfelelő válaszokat kapunk, néha nem".

Az Izraelbe irányuló brit fegyverexport engedélyezésének elbírálása és vizsgálata ilyen formán folyamatosan zajlik – mondta a brit külügyminiszter.

Netanjahut ígéretei nyomán bírálta Cameron

David Cameron bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a gázai lakosság segélyezésének ügyében.

"Netanjahutól néhány hete komoly ígéreteket hallottunk, és érzékelünk is valamelyes kedvező változást, de ez nem elégséges"

– fogalmazott.

Hangsúlyozta: eddig is többször kifejtette azt az álláspontját, hogy London nem tartja kielégítőnek a gázai lakosság humanitárius segélyezésében kifejtett eddigi izraeli erőfeszítéseket.

Cameron szerint ugyanakkor "nem lenne bölcs döntés", ha a brit hadsereg szárazföldi alakulatokat vezényelne a Gázai övezetbe a segélyszállítmányok eljuttatásának elősegítésére, mivel ez azzal a kockázattal járna, hogy a brit katonák támadások célpontjává válhatnának. Ugyanebből az okból nem küldenek az amerikaiak sem katonákat Gázába – jelezte.

Nagy-Britannia légi úton eddig 110 tonna, szárazföldön több mint kétezer tonna élelmiszersegélyt juttatott be a Gázai övezetbe.

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök David Cameron brit külügyminisztert fogadja jeruzsálemi hivatalában 2023. november 23-án, MTI/EPA/Az izraeli kormány sajtóirodája/Kobi Gideon)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »