Cameron: Kompromisszumot kell kötni Aszad szerepével kapcsolatban

Cameron: Kompromisszumot kell kötni Aszad szerepével kapcsolatban

A Bassár el-Aszad jövőjével kapcsolatos „hatalmas” nézeteltérések mérséklődtek, és mindenki tisztában van azzal, hogy a szíriai elnök szerepével kapcsolatban kompromisszumot kell kötni – közölte David Cameron brit kormányfő, miután találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a G20 csoport törökországi találkozóján. Angela Merkel hangsúlyozta: nemcsak katonai úton, hanem több intézkedés kombinációjával kell fellépni a terrorizmus ellen.

Az egyórás négyszemközti találkozót követően Cameron azt mondta, hogy az orosz elnökkel is nagyon jelentős nézeteltérései vannak Ukrajna és Szíria kapcsán, de azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértenek, együtt kell működni Moszkvával. Ilyen például a terroristák finanszírozásának megakadályozása és a terrorizmus elleni védekezést segítő információcsere.

A brit miniszterelnök – elmondása szerint – leszögezte Putyinnak, hogy a szíriai mérsékelt ellenzék bombázását hibának tartja, és arra sürgette az orosz elnököt, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve támogassa a szíriai politikai átmenetet.

„Engedményeket kell tenni”

„Hatalmas volt a nézetkülönbség köztünk, akik úgy gondolják, hogy Aszadnak azonnal mennie kell, és azok között, akik támogatták és továbbra is támogatják őt, mint Putyin. Úgy gondolom, (a nézeteltérések) mérséklődtek. Remélem, hogy tovább tudjuk közelíteni álláspontjainkat, de ehhez mindkét oldalon engedményeket kell tenni” – fogalmazott David Cameron sajtótájékoztatóján.

Az Irán mellett Aszad másik legfőbb támogatójának számító Putyin a G20 csoport találkozóján Barack Obama amerikai elnökkel is tárgyalt. A megbeszélés Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint „konstruktív” volt, de nem hozott áttörést.

Peszkov közölte: a Nyugat és Moszkva egyetért abban, hogy közösen fel kell lépni a terrorizmus ellen, de eltérő elképzeléseik vannak azzal kapcsolatban, hogy ezt hogyan kellene megtenni. Ugyanakkor abban is egyetértenek, hogy nincs alternatívája a Washington és Moszkva közti párbeszédnek – tette hozzá.

Hírdetés

„Teljesen irreális lenne azt várni, hogy egy 20 perces találkozó áttörést hozzon a kétoldalú kapcsolatokban. A kétoldalú kapcsolatok olyanok, amilyenek. A nézeteltérések azok, amik. Ugyanakkor egyetértés van abban, hogy nincs alternatívája a párbeszédnek” – közölte Peszkov újságírókkal hétfőn.

Nem elég katonai úton küzdeni a terrorizmus ellen

A G20 tagjai egyetértenek abban, hogy nemcsak katonai úton, hanem több intézkedés kombinációjával kell fellépni a terrorizmus ellen – közölte Angela Merkel német kancellár a törökországi találkozón.

Mint mondta, ezen intézkedések között helye van a hírszerzési együttműködésnek és az információk megosztásának, valamint az online kommunikáció megfigyelésének is.

Határozottabb fellépés a terrorista propagandával szemben

A találkozón sokan azt is „hangsúlyozták, és ez a pénzpiacokhoz is kapcsolódik, hogy meg kell akadályozni a terroristák pénzhez jutását” – közölte a német kancellár.

Ez utóbbi célt a G20-as találkozó zárónyilatkozata is kiemelte. A csoport tagjai megállapodtak abban, hogy együttműködnek a terroristák finanszírozási csatornáinak lezárásában és a szélsőségesek szabad mozgásának korlátozásában. A konfliktuszónából hazatérni próbáló külföldi dzsihadisták lefülelése érdekében javítani fogják a határok védelmét, emellett pedig erősítik a nemzetközi légi forgalom biztonságát, és az interneten a korábbinál keményebben fellépnek a terrorista propagandával szemben – áll a nyilatkozatban.

Merkel sajtótájékoztatóján azt is elmondta: bízik abban, hogy a Bécsben folyó diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően politikai megoldás születhet és fegyvernyugvás léphet életbe Szíriában. Azt nem zárta ki, hogy a német hadsereg nagyobb szerepet vállaljon az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban, bár azt is leszögezte, hogy erről konkrétan egyelőre nincs szó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »