Cameron kitalálta, hogy szívassa meg a magyar vendégmunkásokat

Cameron kitalálta, hogy szívassa meg a magyar vendégmunkásokat

David Cameron brit miniszterelnökről budapesti sajtótájékoztatója után egyértelműen kiderült, hogy nagy kártyajátékos, és nemcsak azért, mert pókerarccal blöffölt Orbán Viktor oldalán, hanem azért is, mert néhány ászt eldugott korábban a zsebében. Újra működik a klasszikus brit-konzervatív recept, amikor a kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad, míg a pórul járt munkásosztály úgysem része a potenciális szavazóbázisnak.
 

Orbán Viktor és David Cameron csütörtöki sajtótájékoztatója után arról voltunk kénytelenek írni, hogy nem hangzott el semmilyen konkrétum a két fél közti megállapodásról.

Pedig a Cameron-féle négy pont közül az egyik, nevezetesen a „brit jóléti rendszer védelme” hazánkat, pontosabban a magyar állampolgárokat igen érzékenyen érinti. Mint ismert, London úgy iktatná ki a visszaéléseket a szociális rendszerből, hogy a (döntően kelet-közép európai) bevándorlókat/migránsokat csak négy év folyamatos munkaviszony után engedné azokhoz a szociális juttatásokhoz, amelyeket az angol állampolgárok alapból élvezhetnek.

Csakhogy, ez az elképzelés nemcsak EU-s jogszabályokba, illetve az angol Alkotmányba ütközik, de sérti a Közösség alapelveit is, miszerint nem szabad gátolni az Unión belüli szabad munkaerőmozgást, másrészt a negatív diszkrimináció is tiltott uniós állampolgárokkal szemben.

Pokerface – Fotó: Béli Balázs – Alfahír

Cameron azonban a 2017-es, uniós tagságról döntő brit népszavazásra készül, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a fenti csomagot elfogadtassa a tagországokkal, méghozzá olyan módon, hogy azt az Európai Bíróságon se lehessen megtámadni.

Péntekre virradóra nyilvánosságra hozták a nagy tervet, erről a konzervatív (tehát Cameron-párti) Telegraph számolt be.

Az ötlet a következő:

Hírdetés

a négy pont marad, azonban a brit kormány bevezeti, hogy a friss angol munkavállalók (18-22 év közti korosztály tagjai) ugyanúgy nem részesülhetnek négy évig a szociális juttatásokban, mint a „kalandvágyó” magyarok, lengyelek, románok, lettek, ezzel pedig megszűnik a bevándorlókkal/migránsokkal szembeni negatív diszkrimináció. Az érvelés is pofon egyszerű, amíg valaki nem fizetett be eleget a közös kasszába, ne is vegyen ki belőle.

Ugyanakkor egy hátsó ajtót (back-door) nyitva hagyott Cameron. Az Európai Bíróság egy korábbi véleménye ugyanis kimondja, hogy az uniós migránsokkal szemben meg lehet tagadni bizonyos nem járulékalapú szociális juttatásokat, így itt majd kompenzálni lehet az elégedetlenkedőket – vélekedik a tekintélyes brit lap.

A Telegraph ugyanakkor azt is rögzíti, erről az opcióról korábban már tájékoztatta Cameron Magyarországot és Lengyelországot is, így viszont akkor az felvet néhány kérdést, hogy miért is volt szükség arra a semmitmondó budapesti sajtótájékoztatóra, és miért csak az Orbán Viktorral történt találkozó után terítette ki a lapjait a brit zsugás?

A színfalak mögött – Fotó: Béli Balázs – Alfahír

És mit fognak szólni a britek?

A szociális rendszer megnyirbálása sohasem népszerű intézkedés, a felháborodás ezúttal is borítékolható. Ám az elképzelés vesztesei javarészt fiatal alsó-középosztálybeliek lesznek, akiknek a többsége amúgy sem a kormányfő pártjára, a torykra szavaznak. Ez a réteg jó száz éve stabilan hagyományosan munkáspárti. A brit állampolgársággal bíró segélyezettek tekintélyes része egyébként is bevándorló, vagy bevándorlók leszármazottja, akiket vagy hidegen hagy a politika, vagy, ha már elmennek szavazni, szinte biztosan nem a jobboldalra húzzák az ikszet.

Nyilván lesznek olyan tősgyökeres brit szegényebb családok, akik háborogni fognak hogy a keletről érkezett bevándorlók miatt veszítik el juttatásaikat. Ők legfeljebb a Munkáspárt helyett ezentúl majd a a radikálisan EU-ellenes UKIP-ra húzzák az ikszet. (Ők tavaly év elején a „sört és felnőttfilmeket kedvelő munkásosztály pártjának” nevezték magukat, amikor egyik helyi vezetőjükről kiderült, hogy korábban pornószínész volt.)

„A britekkel mindenképpen ki kell egyezni!”

Belpolitikai spekulációnkat Kovács János, az Iránytű Intézet elemzője is alátámasztotta, mint elmondta: Cameronnak mindenképpen fel kellett mutatnia egy belpolitikai kényszer szülte konkrétumot, amivel le lehet szerelni a brit EU-szektikusokat.

Az elemző szerint David Cameron egyértelműen az EU-tagság mellett áll, és azzal is tisztában van a brit miniszterelnök, hogy az Uniónak is elengedhetetlenül fontos a tagság megőrzése. Jellemző, hogy Juncker is azzal az alapvető feladattal vette át a Bizottságot, hogy „a britekkel mindenképpen ki kell egyezni!”

Kovács János ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Cameronnak sikerül átbillentenie akár csak egy-két százalékkal a támogatók irányába a közvéleményt a reformcsomagja európai elfogadásával, nyert ügye van. Ugyanis a sajátos angol választási rendszernek köszönhetően, az EU-ellenesek nem kerülhetnek kormányközelbe, és mivel a Konzervatív Párt nem tagja a Néppártnak, így szűkebb a szerepe az Európai Parlamentben, ahol amúgy is eleve a német-francia tengely a meghatározó, ezért belefér Cameron számára a UKIP esetleges térnyerése az EU-választásokon.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »