Buzik és muzulmánok elleni “szélsőjobbos terrortámadás” veszélyére figyelmeztet a norvég titkosszolgálat

Buzik és muzulmánok elleni “szélsőjobbos terrortámadás” veszélyére figyelmeztet a norvég titkosszolgálat

„Rendkívüli mértékben megnövekedett a szélsőjobboldali terrortámadások kísérletének veszélye Norvégiában” – figyelmeztetett a norvég Rendőrségi Belbiztonsági Ügynökség (PST).

Szerintük az északi államban a „fehér felsőbbrendűséget hirdetők szociális médiaprofiljain egyre több a nyílt utalás arra, hogy a március 15-i, új-zélandi mecset ellen elkövetett merénylet által inspirálva Norvégiában is hasonló támadásra készülhetnek, méghozzá komolyabban”.

Ezért a rendvédelmi szervek fokozott figyelmet kértek az országban, különösen a „muszlim vallási gyülekezőhelyeken, és a nem-nyugati bevándorlók, politikai pártok, és az LMBT közösségek által használt találkozóhelyeken.”

Hírdetés

A új-zélandi mecset, az USA zsinagógái elleni akciók a norvég fővárosban, Oslóban augusztus 10-én már komoly támadás érte, amikor feltehetően egy Philip Manshaus nevű hazafias aktivista állig felfegyverkezve rontott be a mecsetbe, de mielőtt lövöldözött, máris lefogták, így csak egy iszlamista sérült meg könnyebben.

A PST egyébként közölte, egy évvel ezelőtt kaptak is egy „homályos tippet” az oslói lövöldözőről, de az nem volt elég ahhoz, hogy megfigyelés alatt tartsák Manshaust.

Norvégiában egyébként a 2011-ben, Anders Behring Breivik által az Oslo melletti Utoya szigetén rendezett szélsőbaloldali ifjúsági tábor területén elkövetett támadás óta „különösen érzékeny” a hatóság a hazafias radikálisok tevékenységére.

(Mérce nyomán)


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »