Bús Balázs: vegye meg az óbudai önkormányzat Esterházy Péter házát

Bús Balázs: vegye meg az óbudai önkormányzat Esterházy Péter házát

Az óbudai önkormányzatnak kellene megvásárolnia Esterházy Péter egykori otthonát. Ezt javasolja Bús Balázs, a III. kerület korábbi polgármestere, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. Az ügyben Esterházy Marcell is megszólalt. A hirdetésben 350 millió forintos eladási ár szerepel.

Bevonná Óbuda kulturális életébe Esterházy Péter egykori házát Bús Balázs. A kerület korábbi Fidesz-KDNP-s polgármestere az InfoRádióban úgy fogalmazott: mivel az Esterházy család eladná az ingatlant, az önkormányzatnak élni kellene a vételi joggal.

„Legyen egy alkotóház, a családnak volt ilyen elképzelése korábban, de ez különböző okok miatt nem valósult meg. Azt gondolom, hogy most van erre lehetőség, hogyha az óbudai önkormányzat ebben lép, és egyeztet a családdal” – mondta a kormánypárti politikus.

Szerinte van elég forrás a vásárlásra, a kerület több 50 milliárdos önkormányzati költségvetéséből a kampányban 1 milliárd fölött fordítanak olyan célokra, amelyeket át lehetene csoportosítani.

„Aki ismerős Óbudán, azt tudja, hogy pont a Rómaifürdő és a Pók utcai lakótelep térségében hiányzik közösségi tér. Voltak korábban olyan terveink, hogy a Platán Könyvtárral közösen létrehoznánk egy új közösségi teret, erre kiválóan alkalmas lehetne Esterházy Péter egykori háza” – fejtette ki Bús Balázs.

Hírdetés

Arra a felvetésre, hogy Dragomán György író és Vitézy Dávid is felkarolta azt a kezdeményezést, hogy az állam vagy a Fővárosi Önkormányzat vásárolja meg a házat, Bús Balázs azt mondta, jól jönne az önkormányzatnak a főváros vagy a kulturális kormányzat segítsége, de a legfontosabb kérdés a működtetésé.

Bús Balázs összefogást sürget, és azt ígéri, hogy támogatókat keres a vásárláshoz és a kialakítandó intézmény működtetéséhez, valamint egyeztetni fog a családdal az Esterházy-ház ügyében.

Az InfoRádió megkereste Esterházy Marcellt, a 2026-ban elhunyt író fiát, aki úgy fogalmazott, akkor működne egy ilyen alkotóház, ha van gazdája, és a hosszú távú működés garantált. Kiemelte, hogy

az eladással kapcsolatos hirdetést már fél éve feladta,

a közösségi oldalakon azonban csak a napokban tette közzé. Voltak már érdeklődök, de a többség inkább azért nézi meg az ingatlant, hogy lássa, hol élt Esterházy Péter. Vitézy Dávid, Dragomán György és Bús Balázs felvetéseiről egyelőre csak a sajtóból értesült, így amíg nincs konkrétum az ügyben addig nem akarja ezeket kommentálni. Esterházy Marcell kiemelte, hogy a család 1957 óta lakik az házban, ezer szállal kötődnek a Rómaifürdőhöz, így nagyon nehezen döntöttek az eladásáról.

A 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író Esterházy Péter rómaifürdői házát 350 millió forintért árulják.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »