Burkolt NATO-fenyegetés Oroszországnak

A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások több mint 90 százaléka nem az Iszlám Állam ellen irányult – az amerikai külügyminisztérium szerint. Washington úgy véli, hogy az oroszok elsősorban az Aszad szíriai elnök erői ellen harcoló mérsékelt felkelőket támadják. Oroszország egy héttel ezelőtt indította meg légitámadásait a négy éve háború sújtotta közel-keleti országban, hivatalosan az Iszlám Állam visszaszorításának céljával.

Orosz gépek bombázták a feltehetően az amerikaiak által kiképzett szíriai ellenzék bázisát, az Aleppótól nyugatra fekvő főhadiszállást teljesen megsemmisítették az orosz gépek.

Közben egy katonai teherautókat szállító hajó is feltűnt a szír partoknál, egy az oroszok által felügyelt kikötőben. Két hét alatt ez már a hatodik olyan hadihajó, mely Novoszibirszkből Szíriába érkezett.

„A légierőn kívül ma reggel a Kaszpi-flotta hajóit is bevontuk. Négy hajó, négy rakétahordozó lőtte ki a 26 hajóról indítható rakétánkat, tizenegy célpontra. Az ellenőrzési adatok alapján minden célpont megsemmisült, civil épületeket nem ért kár. A csapások eredménye bizonyítja a lövegek hatékonyságát” – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Hírdetés

Az amerikai külügyminisztérium szerint ugyanakkor az orosz harci gépek által Szíriában végrehajtott légicsapások több mint 90 százaléka nem az Iszlám Állam állásai ellen irányult. Oroszország hajlandó lenne az Egyesült Államokkal közösen fellépni Szíriában, amennyiben az amerikaiak ebbe belemennek.

Brüsszelben a NATO-főtitkár burkoltan megfenyegette Oroszországot. „A NATO kész és képes megvédeni az összes tagországát, így Törökországot is, bármilyen fenyegetéstől. És az egyik legnagyobb oka annak, hogy a NATO megnövelte, megduplázta a reagáló erők számát, valamint, hogy létrehoztunk egy nagy erősségű és gyors reagálású csapategységet valamint, hogy megnöveltük a döntéshozatal hatékonyságát. Ezek mind azokra a kihívásokra válaszok, amiket keleten és délen látunk” – mondta Jens Stoltenberg.

A csütörtöki NATO-csúcson a védelmi miniszterek arra próbálják meg rávenni Oroszországot, hogy segítsen közösen megoldani a szíriai krízist. „Arra fogjuk felszólítani Oroszországot, hogy hagyjon fel az Asszad-rendszer segítésével és használja fel befolyását konstruktívan, hogy Asszad leállítsa a saját népének bombázást valamint, hogy az orosz légierő olyan célpontokat bombázzon, amit nem az iszlám állam irányít” – nyilatkozta Michael Fallon brit védelmi miniszter.

Oroszország egy héttel ezelőtt indította meg légitámadásait a négy éve háború sújtotta közel-keleti országban, hivatalosan az Iszlám Állam visszaszorításának céljával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »