Bunyó lett a vége a migrációellenes tüntetésnek

Rendőrökkel csaptak össze vasárnap délután a balti-tenger parti kikötővárosban, Gdanskban szervezett migránsellenes tüntetés résztvevői; egy rendőr megsérült, négy nemzeti radikális tüntetőt őrizetbe vettek.

Az előre bejelentett tüntetésen mintegy ezren vettek részt – tájékoztatott az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió. A Gdansk utcáin végigvonuló menet után a tömegből kivált egy több mint 200 fős csoport, mely az óvárosban petárdákat dobált, és a rendőrségi közlemény szerint a gyűlöletbeszédtől sem mentes jelszavakat skandált. A beavatkozó, könnygázt is bevető rendőröket kövekkel, üvegekkel dobálták meg.

Az onet.pl hírportál szerint a tüntetést több radikális jobboldali tömörülés – köztük a Nemzeti Radikális Tábor (ONR) és az Összlengyel Ifjúság (Mlodziez Wszechpolska) – szervezte.

Hírdetés

Jól megszűrik majd a migránsokat

Lengyelország jövőre hat és félezer migránst venne át a többi európai országtól az előző, a jobbközép liberális Polgári Platform vezette kormány által vállalt kötelezettség alapján. Az októberi parlamenti választások nyomán kormányra került nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezető politikusai az utóbbi napokban úgy nyilatkoztak: teljesítik ugyan a vállalt kötelezettséget, de „nagyon sűrű szűrőt” alkalmaznak a menedékjogi kérelmek elbírálásakor.

Egyidejűleg kilátásba helyezték: az uniós migrációs politika átértékelésére törekszenek, az európai migrációs válság megoldásában előtérbe helyezve a kiváltó okok kezelését, illetve az Európai Unió külső határainak a védelmét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »