Bűnügyi őrizetbe vették az 5 és fél éve bedőlt Széchenyi Bank volt vezetőit – a gyanú szerint több mint 6 milliárd forint kárt okozhattak

Bűnügyi őrizetbe vették az 5 és fél éve bedőlt Széchenyi Bank volt vezetőit – a gyanú szerint több mint 6 milliárd forint kárt okozhattak

Bűnügyi őrizetbe vették az 5 és fél éve bedőlt Széchenyi Bank volt vezetőit – a gyanú szerint több mint 6 milliárd forint kárt okozhattak

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nagyszabású akció végrehajtása során kilenc személyt őrizetbe vettek.

Hírdetés

A megalapozott gyanú szerint a kisebbségi állami tulajdonban lévő Széchenyi Bank hitelkihelyezései kapcsán egy bűnszervezet jött létre, amelyben a pénzintézet közvetett többségi tulajdonosa és felesége töltött be vezető szerepet. A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság hitelhez nem juthatott volna. A hitelhez jutó gazdasági társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek. A hitelt felvett gazdasági társaságok a hiteleket nem fizették vissza, a hitelekből végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott.

A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei az ügyészség által 2019. decemberében hatáskörbe vont nyomozás keretében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak segítségével nagyszabású, húsz helyszínt érintő és százkilencven személyt mozgósító akcióban kutatásokat és elfogásokat tartottak. Ennek keretében a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le. A nyomozó ügyészek tizenkilenc személyt hallgattak ki gyanúsítottként és kilenc gyanúsítottat őrizetbe vettek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség két férfi és egy nő letartóztatása, valamint további öt férfi és egy nő bűnügyi felügyelet alá helyezése iránt tett indítványt.

Az ügyészségi közleményben nem nevezték meg a pénzintézetet, a tulajdonost és a feleségét, de a Széchenyi Bank kisebbségi, 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam, pontosabban az annak érdekében eljáró Nemzetgazdasági Minisztérium volt, amely nem kevesebb, mint 3 milliárd forintot tett a hitelintézet alaptőkéjébe. 51 százalékot pedig Töröcskei István (fotónkon) és felesége, Töröcskei Zsuzsanna vállalkozása, a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. jegyzett.

A Széchenyi Bank működési engedélyét 2014 decemberében vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank. A bűnügyben 2015 tavaszán rendeltek el nyomozást.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »