Büntetőfeljelentés vár a „karhatalomra”

Büntetőfeljelentés vár a „karhatalomra”

Újabb büntetőeljárás indulhat a fővárosi oszlopháború következtében. A Mahir Cityposter ugyanis hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a hirdetőoszlopokat védő személyek hatósági vegzálása miatt. Schiffer András LMP-s frakcióvezető szerint nonszensz, ami történik, és példátlan a hatalom beavatkozása is, ami felveti a bűncselekmény gyanúját. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője pedig a főváros szándékos károkozásáról beszélt.

Hivatali visszaélés megalapozott gyanújával büntetőfeljelentést teszünk az őrző-védők vegzálása ügyében – közölte lapunkkal tegnap Magyar György, a Simicska Lajos üzletember érdekeltségében álló Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője.

A főváros fideszes vezetésének a Mahirral szemben folytatott, egyre inkább eldurvuló hatalmi háborújába – Kocsis Máté fővárosi tanácsnok és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó karhatalommal való fenyegetése nyomán – beszállt a rendőrség is. Szerda este ugyanis a Teve utcai rendőrpalotába bevittek kihallgatásra két biztonsági őrt, akik a Mahir budapesti hirdetőoszlopait védték, s akiket a BRFK garázdaság megalapozott gyanújával hallgatott ki. Munkatársunknak a rendőrpalota előtt sikerült beszélnie az egyik őrrel, aki elmondta: otthonról, családi körből, vacsora közben vitték el. Panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Magyar György kiemelte, a nyomozó hatóság eljárása miatt a büntető törvénykönyv 305. §-ának c) pontja alapján teszik meg a feljelentést: „Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Lopás, rongálás, önbíráskodás

Az MNO.hu beszámolója szerint a Budapest Közút Zrt. bontóbrigádjai csütörtökön is több helyen megkísérelték a bontást, provokálták a biztonságiakat, de a Mahir emberei rendre ellenálltak. Úgy tudjuk, a kár már most meghaladhatja az egymilliárd forintot. Hétfőn már lopás, rongálás és önbíráskodás miatt is büntetőfeljelentések születtek.

– Nemcsak a hirdetőoszlopait bontja jogsértően napok óta a főváros, de kommunikációs háborút is folytat – utalt kérdésünkre Magyar György azokra a tegnapi sajtóhírekre, amelyek szerint a Fővárosi Törvényszék végzése alapján jogszerű lenne az önkormányzat eljárása. Az ügyvéd megerősítette: az ideiglenes intézkedési kérelem elsőfokú elutasítása nem hatalmaz fel senkit, hogy súlyos törvénysértéseket kövessen el. – Ez nem érdemi határozat, ezzel csak meg akartuk akadályozni azt az állóháborút, macska-egér játékot, ami most folyik Budapest utcáin. A felmondás érvénytelensége ügyében várunk számunkra kedvező döntést – mondta a jogi képviselő. Kiemelte: a végzés ellen fellebbeznek, a január 11-én kezdődő perben a főváros által okozott súlyos károkat fotókkal és videókkal bizonyítva a kérelmüket újra előterjesztik – emelte ki Magyar György. Szerinte nem felel meg a bíróságnak az az állítása, hogy a 2015. december 14-én kelt végzést két nappal később, 16-án adták volna fel. – A boríték pecsétjén december 22-e szerepel, és a végzést január 5-én kedden vettük kézhez – emlékeztetett a jogi képviselő, aki korábban az ötvenes évek történeteihez hasonlította, hogy a Faktor.hu internetes portál két nappal a kézbesítés előtt, múlt vasárnap közölte a bírói döntés tartalmát.

Hírdetés

Meg kellett volna várni a perek lezárultát

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva szándékos károkozásnak nevezte a hirdetőoszlopok bontását, hiszen a felek közötti jogi eljárás még nem fejeződött be. Kiemelte: meg kellett volna várni a perek lezárultát – ez lett volna a tisztességes és felelős döntés, az MSZP ezért sem szavazta meg a javaslatot. Ehelyett „belekényszerítették az önkormányzatot egy bizonytalan kimenetelű, rendkívül kockázatos kalandba”, amelynek végén – ha például a bíróság több száz milliós kártérítésre kötelezi a fővárost – a rendeletet megszavazó képviselők majd megvonják a vállukat. Arra a kérdésünkre, ki vagy kik „kényszerítették” az önkormányzatot, Horváth Csaba azt válaszolta: napnál világosabb, hogy a közgyűlés fideszes többsége politikai megrendelést teljesített az oszlopbontást lehetővé tevő határozat megszavazásával. A szocialista frakcióvezető hangsúlyozta, a rendelet indokolatlanul összemossa a legális szerződés alapján fölállított, adott esetben műemléki védelem alatt álló hirdetőoszlopokat az éj leple alatt kiragasztott, illegális plakátokkal. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a fővárosnak fontosabb volt az oszlopbontás, mint a hóeltakarítás.

Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy már a Fidesz tavalyi választási győzelme után látszódott, hogy Orbán Viktor rendszere saját magát fogja fölemészteni, és azok a gazdasági szereplők, akik érdekeltek a rendszer fenntartásában, előbb-utóbb össze fognak veszni. Szerinte ennek az első felvonását látjuk most az oszlopbontásnál. A jobbikos politikus rámutatott: a fővárosi önkormányzat nem városképi vagy gazdasági megfontolások alapján hozta a rendeletet, hanem politikai bosszúból. Kiemelte, hogy a történtek ennek a korrupcióra épülő rendszernek a természetéből fakadnak. Stummer János szerint az egész ügy káros Budapestnek, hiszen ezalatt az adminisztráció nem az igazán fontos dolgokkal foglalkozik, nem azzal, hogyan tegye élhetőbbé a fővárost, hanem kizárólag azzal, hogyan toljon ki Simicska Lajossal.

Nyílt háború?

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője jogilag nonszensznek nevezte az oszlopbontást, és példátlannak tartja, hogy egy birtokvitánál a hatalom ilyen erővel lépjen föl. Kiemelte, nem tud arról, hogy a fővárosi önkormányzat birtokvédelmet kért volna, vagy hogy birtokvédelmi határozat született volna. – Azzal, hogy Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója is megszólalt az ügyben, a miniszterelnök nyíltan beismerte: bandaháborút folytat Simicska Lajos ellen – fogalmazott az LMP-s politikus. Schiffer András szerint az oszlopokat védő biztonsági cég retorziókkal való megfenyegetése hivatali visszaélés gyanúját veti föl. Úgy vélte, a földárverésekhez hasonlóan azért válhatott ennyire fontossá a kormányfőnek az oszlopok gyors eltávolíttatása, mert mihamarabb le akarja „játszani” a bandaháborút.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője lapunknak azt mondta: az Orbán–Simicska-háború árát mindenképpen az adófizetők nyögik majd, amennyiben a bíróság később elmarasztalja a fővárost a hirdetőoszlopok eltávolítása miatt, és kártérítést ítél meg a nagyvállalkozó cégének. A DK-s politikus szerint Tarlós István főpolgármester kegyvesztettségét jelzi a szándékai ellenében megindult oszlopháború is, amely egyébként méltatlan a fővároshoz. Úgy vélte, elfogyott a levegő a városvezető körül, és ezt az a január 4-i keltezésű főpolgármesteri utasítás is bizonyítja, amelyben Tarlós arra hívja föl a hivatal dolgozóinak figyelmét, hogy nem fogadhatnak el utasítást a közgyűlés képviselőitől. – Ez nem más, mint a fideszes pártkatonák megfegyelmezése, akik a jelek szerint rendszeresen utasítgatják a Főpolgármesteri Hivatal dolgozóit – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »