Büntetőeljárás indulhat a Sztálin-szobrot ledöntő Pongrátz András ellen

A magyar ügyészség kezdeményezésére, akár az Egyesült Államokban is.

A Sztálin-szobrot ledöntő Pongrátz András ellen is büntetőeljárás indulhat – számolt be Novák Előd a közösségi oldalán az ügyészség tájékoztatása alapján. A bejegyzés szerint a vádhatóság fontolgatja, hogy a Szabadság térre az ’56-os hős által 2015-ben összehívott, figyelemfelkeltő akció miatt jogsegélykérelemmel forduljon Amerikai Egyesült Államokhoz, vagy egyenesen nekik adják át az ügyet büntetés kiszabására is.

Az ellenzéki politikus megjegyezte az ügyésznek, hogy Pongrátzot a tengerentúlon

Hírdetés

ezért még lehet, hogy ki is tüntetik, ahogy a Pesti Srácokat itthon is néhány évtized elteltével…

Pongrátz András 17 éves diákként vette ki a részét az 1956-os szabadságharcból, részt vett a Sztálin-szobor ledöntésében, tanúja volt a Rádió elleni ostromnak, Soroksáron barikádot emeltek, hogy megállítsák az orosz tankokat, a Corvin-közben harcolt a megszállók ellen. Pongrátz később kivándorolt az Egyesült Államokba. Előfordul, hogy nemzeti ünnepek alkalmából meglátogatja a szülőföldjét, de életvitelszerűen amerikai földön él, amerikai állampolgár, a legutóbbi elnökválasztáson is leszavazott.

Eközben Novák ellen rongálás miatt indult büntetőeljárás, mert 2015. október 23-án a vád szerint megpróbálta leszedni a sarlót és kalapácsot ábrázoló jelképeket a Szabadság téri szovjet emlékműről. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »