Büntethetik Merkel menekültpolitikáját

Holnap választást tartanak Mecklenburg-Elő-Pomerániában. A kis tartomány megméretése a pártok eddigi erőviszonyának jelentős átalakítását hozhatja. A szavazás kiemelt szimbolikus jelentőséggel bír, a Kereszténydemokrata Unió ikonját, Angela Merkelt ugyanis kényes kudarc fenyegeti.

Felmérések szerint a kancellár politikai hazájának számító régióban a nulla pontról induló Alternatíva Németországnak párt (AfD) a legjobb úton halad, hogy bejusson a tartományi parlamentbe, és pontot tegyen az eddigi szociáldemokrata–kereszténydemokrata (SPD–CDU) nagykoalíció regnálásának végére. Az AfD a felmérések alapján a voksok 22 százaléka megszerzésének reményével várja a holnapot, fej-fej mellett a konzervatívokkal, s hat százalékkal az SPD mögött.

A mindössze 1,3 millió szavazásra jogosult polgárral rendelkező, gyéren lakott, gazdaságilag gyenge lábakon álló Mecklenburg-Elő-Pomeránia lakossága a menekültválság kérdését tartja a választás súlyponti témájának, a tartomány mindennapi problémái (elnéptelenedés, pedagógushiány, munkaerőpiac, szociális igazságtalanság) a háttérbe szorultak a migránshelyzet, az integrációs nehézségek árnyékában. Meglepő jelenség ez annak ismeretében, hogy a tartományban az első hat hónap során csak 22 ezer migránst regisztráltak. Ez a lakosságnak mindössze 3,7 százaléka, tehát igen alacsony. Sőt, a szociáldemokrata miniszterelnök, Erwin Sellering szerint a tavaly ide érkezett menekülteknek a fele időközben már elhagyta a tartományt.

Hírdetés

A lakosság körében hatékonyan kampányolt a média által jobboldali populista pártként emlegetett AfD, amely a Merkel-féle „sikerülni fog” jelszót fordította a CDU ellen – a jelek szerint hatásosan. Az AfD előretörése a CDU mellett a szocialista Baloldalt aggasztja a legjobban. A hosszú időn keresztül az elégedetlenek és tiltakozók első számú gyűjtőformációjának számító párt nem talált megfelelő receptet arra, hogy feltartóztassa a hasonló szavazótáborra összpontosító AfD vonzerejét. A közvélemény-kutatók adatai a szocialistákat már csak a tartományi ranglista negyedik helyén látják. Kiábrándító eredmény azon párt számára, amelynek az elődszervezete, az NDK-örökségtől áthatott PDS az újraegyesítést követően még a kormányban képviseltette magát.

A CDU választási rendezvényein Merkel igyekezett megkerülni a menekültpolitikával kapcsolatos kritikákat, de a jelenlévők bekiabálásai és kérdései figyelmeztették a társadalmi hangulatra. Csütörtökön azért kísérletet tett arra, hogy – ha csak visszafogottan is – mentegesse magát. A Süddeutsche Zeitungnak adott nyilatkozatában beismerte, kezdettől fogva nem reagált megfelelően a világot átfogó menekültkrízisre, más államokra hagyta az EU külső határainak védelmét. A menekültügy koordinálásával foglalkozó miniszter, Peter Altmaier meglátása szerint már évekkel ezelőtt foglalkozni kellett volna az európai külső határok biztosításával.

Egy friss felmérés szerint egyébként a németek negyvenkét százaléka a Keresztényszociális Uniónak, a CDU bajor testvérpártjának a jelöltjét támogatná a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-)választáson.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »