Büntetést követelt a "hazaárulókra" – elhurcolták

MTI nyomán

Folytatódik mai, “jogállamiság a gyakorlatban” című kurzusunk. San Fransisco polgármesterének röghöz kötő rendlete után ezúttal Csehországból érkezett egy brilliáns példa a demokrácia védelmére.

Öt embert vett őrizetbe a cseh rendőrség szombaton délután Prágában egy tüntetésen, amelyen Európa iszlamizációja elleni tiltakoztak. A mintegy 800-1000 ember részvételével lezajlott belvárosi tüntetést a Nemzeti Demokrácia nevű radikális jobboldali szervezet rendezte. A rendőrség először akkor lépett közbe, amikor Adam B. Bartos, a szervezet elnöke a lehető legmagasabb büntetés kiszabását kérte azokra a cseh politikusokra, akik szerinte nem kezelik megfelelően a migránsválságot.

Bartos felszólalásában határozottan elutasította az Európai Unió és Törökország migránsválsággal kapcsolatos megállapodását, és élesen bírálta a vezető cseh politikusokat, hogy nem léptek fel ellene. Szerinte a megállapodás szabad utat nyit a migránsoknak Európába.

“Ez már nem valamiféle hanyagság vagy a kormány tehetetlensége, hanem tudatos, az ország felbomlasztására irányuló tevékenység. Ez hazaárulás, amelyet a legmagasabb büntetéssel kell sújtani” – jelentette ki Adam B. Bartos. 

Ekkor léptek közbe a kommandósok és a tüntetőkkel dulakodva elvitték Bartost a helyszínről.

A rendőrség néhány perccel később törvénysértésre hivatkozva feloszlatta a demonstrációt. A tüntetők többsége a felszólításra nem reagált, hanem menetoszlopba próbált szerveződni és a Vencel térről a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt közeli székházához akart vonulni. Kommandósok azonban elállták útjukat, és nem engedték őket a székház utcájába. A dulakodás után a rendőrök további négy személyt vettek őrizetbe – közölte Jan Danek prágai rendőrségi szóvivő.

A kötelező betelepítést a magyarral, a szlovákkal és a lengyellel együtt elutasító cseh kormányt “hazaárulással” vádolni ugyan jókóra mellélövés – ám azért elhurolni a szónokot egy rendezvényről egyenesen a labda kirúgása a stadionból. Hogy erre miért volt szükség, pláne, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök miért érezték úgy, hogy ezt kell tenniük, és ami a legfontosabb:

miért gondolták, hogy ezt megtehetik

– az józan ésszel nehezen felfogható.

Nem értik mások sem Csehországban. Adam B. Bartos előállítása annak bizonyítéka, hogy a kormány kezdi elveszíteni a helyzet feletti ellenőrzését, ezért sürgősen előre hozott választásra van szükség – reagált az eseményekre egy másik radikális szervezet, az Iszlámellenes Blokk, amelynek migránsellenes tüntetésén tavaly novemberben Milos Zeman cseh államfő is részt vett. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »