Büntetéssel fenyegeti hazánkat az olasz kormány

Büntetéssel fenyegeti hazánkat az olasz kormány

VisszautasĂ­totta a magyar kormĂĄny fenntartĂĄsait RĂłma migrĂĄciĂłs dĂśntĂŠseivel kapcsolatban a baloldali fordulatot vett olasz kormĂĄny frissen kinevezett kĂźlĂźgyminisztere, Luigi Di Maio.

A korĂĄbban ĂśnmagĂĄt rendszerellenes mozgalomkĂŠnt definiĂĄlĂł Öt Csillag (M5S) vezetője Ăşgy fogalmazott: orszĂĄga ĂŠvek Ăłta migrĂĄciĂłs vĂŠszhelyzetben ĂŠl, amelyet szerinte elsősorban az olyan eurĂłpai partnerek kĂśzĂśnye okoz, mint MagyarorszĂĄgĂŠ. A 33 ĂŠves politikus ezzel SzijjĂĄrtĂł PĂŠter egy korĂĄbbi nyilatkozatĂĄra reagĂĄlt, „kifogĂĄsnak” nevezve a magyar kĂźlgazdasĂĄgi ĂŠs kĂźlĂźgyminiszter aggodalmait az olaszorszĂĄgi partokra ĂŠrkező migrĂĄnsok automatikus szĂŠtosztĂĄsĂĄra vonatkozĂł rĂłmai javaslatot illetően.

Giuseppe Conte ĂŠs Luigi Di Maio szĂśvetsĂŠge tĂśrĂŠkeny, az olasz jobboldal tiltakozĂĄsokra kĂŠszĂźl FotĂł: Reuters

Di Maio nyilatkozatĂĄban azt is odavetette: szigorĂş bĂźntetĂŠssel kell szankcionĂĄlni azokat a tagĂĄllamokat, amelyek nem fogadjĂĄk el a kvĂłtĂĄkat. SzijjĂĄrtĂł erre reagĂĄlva tegnap kĂśzĂślte a tĂĄvirati irodĂĄval: „Sem a Soros-fĂŠle NGO-k, sem nyugat-eurĂłpai kormĂĄnyok, sem BrĂźsszel zsarolĂĄsĂĄnak nem engedĂźnk. Mi nem fogjuk alkalmazni a kĂśtelező letelepĂ­tĂŠsi kvĂłtĂĄt, ĂŠs ahogy eddig is megtettĂźnk mindent annak megakadĂĄlyozĂĄsĂĄra, Ă­gy fogunk tenni a jĂśvőben is.”

SzijjĂĄrtĂł a nĂŠmet Die Welt cĂ­mĹą lapnak adott, tegnap megjelent interjĂşban pedig Ăşgy fogalmazott: kĂśzĂśs eurĂłpai kiindulĂłpontrĂłl addig nincs ĂŠrtelme beszĂŠlni, amĂ­g a kĂźlső hatĂĄrokat nem vĂŠdik meg kellőkĂŠppen. A miniszter Ăşgy vĂŠli, a megoldĂĄs kulcsa a tagĂĄllamok kezĂŠben van, nem pedig az „utazĂĄsi irodakĂŠnt” mĹąkĂśdő Frontex uniĂłs hatĂĄrőrizeti ĂźgynĂśksĂŠg megerősĂ­tĂŠsĂŠben.

A baloldali Demokrata Párttal összekapaszkodó M5S a hétvégén ismét megnyitotta Olaszország kikötőit, a választások nélkül hatalomra került koalíciónak ugyanakkor esze ágában sincs még tovább szítani a népharagot a menekültek Olaszországon belül tartásával. Döntése ezért inkább a migrációt támogató brüsszeli erők felé tett gesztusként értelmezhető.

Hírdetés

Az Ăşj kormĂĄny – ĂŠrvelĂŠse szerint – nem tervez vĂĄltoztatni a korĂĄbban a bevĂĄndorlĂĄs megĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval rendkĂ­vĂźli nĂŠpszerĹąsĂŠgre szert tevő exbelĂźgyminiszter, Matteo Salvini ĂĄltal meghatĂĄrozott migrĂĄciĂłs politikĂĄn. CĂŠlja inkĂĄbb az, hogy kikĂŠnyszerĂ­tsen egy Ăşj kvĂłtaalapĂş befogadĂĄsi mechanizmust az EurĂłpai UniĂłn belĂźl. Ehhez pedig a Berlin ĂŠs PĂĄrizs ĂĄltal nyĂĄr Ăłta kĂśrvonalazĂłdĂł „nem hivatalos” elosztĂĄsi rendszer szolgĂĄltatja a megoldĂĄst, amely szerint ha szĂĄz migrĂĄns ĂŠrkezik olasz vizekre, akkor abbĂłl csupĂĄn tĂ­zen maradhatnak OlaszorszĂĄgban, mĂ­g a tĂśbbieket mĂĄs tagĂĄllamoknak kell ĂĄtvĂĄllalniuk.

Akcióban az Ocean Viking mentőhajó legénysége. Tegnap is felvettek félszáz embert Fotó: MTI/EPA/Hannah Wallace

Emmanuel Macron mindenesetre ma a kĂźlfĂśldi vezetők kĂśzĂźl elsőkĂŠnt keresi fel RĂłmĂĄban a nemrĂŠg ĂşjravĂĄlasztott miniszterelnĂśkĂśt, Giuseppe ContĂŠt. Az sem titok, hogy a francia elnĂśk lĂĄtogatĂĄsĂĄnak legfontosabb tĂŠmĂĄja a „nem hivatalos alku” rĂŠszleteinek megvitatĂĄsa lesz. Macron egyĂŠbkĂŠnt szintĂŠn kulcsfontossĂĄgĂş ĂźgykĂŠnt kezeli a migrĂĄciĂł megoldĂĄsĂĄt, sőt vĂŠlemĂŠnye szerint ezen dőlhet el pĂĄrtja, a KĂśztĂĄrsasĂĄg lendĂźletben (LREM) jĂśvője. Éppen ezĂŠrt arra kĂŠrte kĂŠpviselőit, nĂŠzzenek szembe a menedĂŠkkĂŠrelmekkel valĂł visszaĂŠlĂŠsek problĂŠmĂĄjĂĄval.

Az LREM ugyanis – mint Macron fogalmazott – „ne legyen burzsoĂĄ pĂĄrt, amely nem foglalkozik a migrĂĄciĂłval a mindennapokban szembesĂźlő emberek problĂŠmĂĄjĂĄval, akik emiatt a szĂŠlsőjobboldal felĂŠ fordulnak”. A francia nemzetgyĹąlĂŠs szeptember vĂŠgĂŠn, a szenĂĄtus oktĂłber elejĂŠn foglalkozik a kĂŠrdĂŠssel.

VisszatelepĂ­tĂŠsi terv

TĂśbb mint hĂĄrommilliĂł menekĂźlt is visszatĂŠrhet Északkelet-SzĂ­riĂĄba, ha az EgyesĂźlt Államokkal tervezett biztonsĂĄgi Ăśvezet szĂŠlessĂŠge elĂŠrnĂŠ Deir-ez-ZĂłr ĂŠs Rakka vĂĄrosok vonalĂĄt – kĂśzĂślte Recep Tayyip Erdogan a SzĂ­ria helyzetĂŠről rendezett tĂśrĂśk–orosz–irĂĄni csĂşcstalĂĄlkozĂłn. A tĂśrĂśk elnĂśk nyomatĂŠkosĂ­totta, ha Ankara kĂŠt hĂŠten belĂźl nem ĂŠri el a kĂ­vĂĄnt eredmĂŠnyt Washingtonnal a biztonsĂĄgi Ăśvezet ĂźgyĂŠben, akkor megvalĂłsĂ­tja a sajĂĄt hadmĹąveletre vonatkozĂł terveit az EufrĂĄtesz folyĂłtĂłl keletre. A szĂłban forgĂł terĂźleteket a NĂŠpvĂŠdelmi EgysĂŠgek nevĹą kurd milĂ­cia tartja ellenőrzĂŠse alatt, amelyet TĂśrĂśkorszĂĄg terrorszervezetnek, az EgyesĂźlt Államok viszont szĂśvetsĂŠgesĂŠnek tekint.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »