Bűnben fogant lombikbabák: reagált a kormány Veres András kijelentéseire

Bűnben fogant lombikbabák: reagált a kormány Veres András kijelentéseire

A kormány álláspontja az, hogy a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek – mondta az MTI tudósítása szerint Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdés kapcsán.

A kormány ezt a lehetőséget támogatja – jelentette ki az államtitkár, reagálva Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a lombikprogrammal kapcsolatban a napokban tett kijelentéseire. A katolikus püspök augusztus 20-ai szentbeszédében kritizálta a kormány lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezését.

http://mno.hu/

Hírdetés

Az államtitkár azt mondta: nem lehet elítélni azokat a párokat, akik ilyen megoldást választanak a gyermekvállalás érdekében. Hozzátette: a közeljövőben jelenik meg az a kormányrendelet, amely a jelenlegi lombikprogram-eljárásokat bővíti.

Lapunknak adott villáminterjúban a katolikus püspök kijelentette: a lombikbébiprogram minden formája elfogadhatatlan. Mint mondta, a katolikus egyház azért tartja aggályosnak a lombikbébiprogramot, mert mesterséges körülmények között, és nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet; ráadásul a létrehozott, de be nem ültetett embriókat lefagyasztják, később orvosi célokkal kutatásra használják fel, vagy elpusztítják.

http://mno.hu/

Tudatlanság áll a lombikbébiprogram hátterében a püspök szerint, és annak mértékétől függ, hogy mekkora a bűn. Veres András sajnálattal gondol azokra a katolikus párokra, akik részt vettek a programban. Szerinte az egyházi elöljárók és a papok is hibásak a mesterséges megtermékenyítés kérdésében, mivel egy templomi közösség nem alkalmas rá, hogy a témáról beszéljenek. Ezért arra törekednek, hogy megtalálják azokat a fórumokat, ahol felemelhetik szavukat a program ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »