Bulvármódszerekkel támadják Orbán Győzőt

A Világgazdaság cikke szerint a szakmai körültekintést ismét mellőzve akarta mindenáron a top száz leggazdagabb embere között láttatni a 24.hu portál Orbán Viktor édesapját. A portál a Forbes céges toplistáján szereplő Dolomit Kft. láttán, oly mértékben fellelkesült, hogy a céget egyből a társaság csak valamivel több, mint 50 százalékos tulajdonosával azonosítja. Orbán Győző mellett azonban a vállalatot a dolgozói is birtokolják, vagyis, ha már így közelítenek a témához, az a képtelen helyzet áll elő, hogy a 24.hu portál szerint a dolomitbányászok is részesei kellene hogy legyenek a leggazdagabb magyarokat felsoroló listának.

Az eszközértékből a hiteleket levonó és így egy egyébként az üzleti életben irreleváns értéket kapó listát összeállító Forbes magazin a magyar érdekeltségű vállalatokat állította ilyenformán sorba. Magyarországon az eszközérték kevésbé releváns, mivel nem mutatja meg a cégek tulajdonában lévő eszközök valós értékét, leginkább az amortizációs leírások miatt. A Forbes valószínűleg az anyavállalatának a számolási metódusát követte, ami az Egyesült Államokban működik is, hiszen ott nagyon szigorú szabályok kötik az eszközérték elszámolását. Magyarországra azonban ez nem igaz, így nem is szokták ezt a mutatót önmagában egyenlővé tenni a cégértékkel.

Hírdetés

A Szakonyi Péter által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar listáján ugyanakkor természetesen Orbán Győző még csak fel sem merül, hiszen oda még utolsónak is csak valamivel több, mint 9 milliárd forint körülire becsült összvagyonnal lehetett felkerülni. Ha csak ezt szem előtt tartották volna, egyszerűbb lett volna azt a könnyed szakmai következtetést levonni, hogy egy cég értéke nem egyenlő az egyik tulajdonosának összvagyonával.

A legértékesebb cég a Forbes listáján egyébként az online szexlapokkal kezdő Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler Group. A csoport közel 30 millió euróval növelte a forgalmát, becsült értéke 208 milliárd forint volt. A listán a második helyezett a székesfehérvári Videoton Holding Zrt. 171,5 milliárd forintos becsült értékkel, a harmadik helyet pedig az MPF Holding érdemelte ki 166,2 milliárdos becsült értékkel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »