Bulgáriai cigány volt az "oltalmazott" afgán hűtőkocsis bűntársa – képzeljék, ő is "menekült"

Bulgáriai cigány volt az "oltalmazott" afgán hűtőkocsis bűntársa – képzeljék, ő is "menekült"

Noha a csütörtöki tárgyalást az első- és másodrendű vádlott meghallgatásának szentelte volna a Kecskeméti Törvényszék, a pándorfalvi halálkamion-ügy két fő vádlottja egyelőre nem kívánt érdemben nyilatkozni. Előbbi, az afgán S. L. azt mondta, előbb meghallgatná az összes vádlott vallomását, és csak ezekre reagálva beszélne a történtekről. Hasonló taktikát követ Metodi G. bolgár származású másodrendű vádlott is.

Így ahelyett, hogy ők szólaltak volna fel, a bíró olvasta fel a nyomozati szakban született vallomásaikat, amikből ugyancsak érdekes részletek derültek ki az S. L. által igazgatott embercsempész-hálózatról.

"Diplomás építész és pszichológus"

A főkolomposként vádlottak padjára került, tradicionális afgán viseletben és lábbilincsben, vezetőszáron, mosolyogva érkező férfi a rendőrök előtt sem volt bőbeszédű, így a vele készült korábbi jegyzőkönyvek ismertetése nem tartott sokáig.

Az így is kiderült belőle, ő csak egy autókereskedőnek tartja magát, állítja, a többi terheltet is csak ennek révén ismeri. Az is elhangzott, hogy több, Európában vásárolt használt gépkocsit hazájába szállított, mert ott sokkal drágábban tudta eladni őket – különösen a Toyotákat, amik akár sokszoros áron keltek el az ázsiai országban.

Amikor a személyi körülményeiről faggatta a nyomozó hatóság, diplomás építészmérnöknek és pszichológusnak vallotta magát. E jegyzőkönyvek rögzítése idején párja, B. Anita várandós volt. Anyagi viszonyairól azt mondta, vagyontalan, havi jövedelme pedig nettó 500 és 1000 euró között alakul.

Tanulatlan bolgár cigány

A magát tanulatlan, hét osztályt végzett bolgár cigánynak valló másodrendű vádlott 2015-ben a nyomozási bírónak kiemelte, Magyarországon nem volt büntetve. Ez nem kifejezetten nagy eredmény annak fényében, hogy ekkor még csak három hónapja tartózkodott hazánkban. Bulgáriában egyszer már rendőrkézre került, de nem embercsempészés miatt. Hazáját azért hagyta el, mert „gondjai voltak”, tulajdonképpen menekült – mondta jegyzőkönyvbe.

Hírdetés

Metodi G. sokkal többször és sokkal többet volt hajlandó mondani a vádemelés előtt, mint S. L., akiről a másodrendű vádlott előadásaiból tudható, Samsungnak becézték.

A cigány eleinte maga is teljes tagadásban volt, később azonban egyre többet árult el a bűnszervezetben betöltött szerepéről, és társaira is terhelő vallomásokat tett; megnevezte például a „halálkamion” bolgár sofőrjét. – A sofőröket toboroztam – jelentette ki G., és a járművásárlásban való közreműködését sem tagadta. Az embercsempészetben a részességét beismerte, a halálos tragédiával kapcsolatos felelősségét azonban következetesen elutasította.

Tesó, hol a kamionom?

Samsungról elmondta, fő szervezője volt a hálózatnak, felette már csak egy bizonyos Amin állt, aki a kuncsaftokat hozta, és akit azóta sem sikerült elfogni. Fontos szerepet kapott az a Kaszím nevű férfi is, aki Ausztriában kereskedett autókkal. A tragédiában érintett Volvo hűtőkocsit is Kaszímmal szerezték be, az elsőrendű vádlottal együtt. A szerencsétlenségről is az autódíler férfitól értesültek, aki állítólag rendkívül dühös volt Samsungra és a másodrendűre, mivel cége visszakövethető volt a teherautó papírjain. Kaszím már szökésben volt, mikor G.-től telefonon megpróbálta megtudakolni a sofőr nevét – nem tudni, miért.

A 71 halálos áldozatot követelő fuvar napjára Metodi G. úgy emlékezett vissza, kifejezetten kérte az utasok dörömbölése miatt neki telefonáló sofőrt, álljanak meg, és adjanak tíz karton vizet a raktérbe zsúfolt embereknek. Később a jármű vezetője és kocsikísérője azt mondták neki, azért maradt el a vízosztás, mert mikor félreálltak volna egy parkolóba, ott feltűnt egy rendőrautó, így inkább továbbhajtottak. Az osztrák A4-es autópályán is azért hagyták ott a teherkocsit, mert a helyi rendőrség a sarkukban volt – védekeztek az eset másnapján a bolgár bűntársak Metodi G. beszámolója szerint –, és ezzel indokolták azt is, miért nem nyitották ki a raktérajtót, mielőtt a felvezető autóval Pozsony felé menekültek. Később az ígért fizetségük felét követelték, tekintettel arra, hogy nem jutottak el Németországba.

„Tesó, hol a kamionom?” – erre az elsőrendűtől jött sms-re ébredt a tragédiára virradó reggelen a másodrendű vádlott, aki arról is vallott, hogy neki nem állt módjában leállítani egy fuvart, mert akkor Samsung esetleg nem kapta volna meg a pénzét Amintól, és ezzel a saját halálos ítéletét írta volna alá.

„Azért ülünk most itt, mert Samsung egyre kapzsibb lett” – értékelte a nyomozás során Metodi G. azt, hogy a csempészés elején négy-öt embert ültettek egy-egy autóba, de a végén már több tucat migránsnak kellett teherkocsik rakterében szenvednie.

Csütörtökön egyébként egy férfi ült annak a pastu szinkrontolmácsnak a helyén, aki az előző napi tárgyaláson összeszólalkozott az elsőrendű vádlottal.

(MNO nyomán, képek: Béres Attila / Magyar Nemzet)

Korábban írtuk: "Oltalmazott" afgán szervezte a hűtőkocsis járatokat hazánkból – 300 ezer eurót keresett így a "szegény menekült"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »