Bulgáriába vezénylik az USA hadseregének egy részét

Bulgáriába vezénylik az USA hadseregének egy részét

Az Egyesült Államok hadserege egy tengerészgyalogos egységet, harckocsikat, könnyűpáncélos járműveket és tüzérségi fegyvereket fog állomásoztatni szeptembertől Bulgáriában – jelentette be csütörtökön Norman Cooling dandártábornok, a tengerészgyalogság egyik helyettes parancsnoka.

Az illetékes tájékoztatása szerint Washington szeptember elejétől százötvenöt katonát, négy Abrams típusú harckocsit, hat könnyűpáncélos járművet és három tarackot fog állomásoztatni a Bulgária északnyugati részén fekvő Novo Seló-i táborban. Az egység a bolgár, a román és más szövetséges erőkkel fog gyakorlatozni az ezt követő 18 hónapban.

Hírdetés

„Az a szándékunk, hogy meggyőzzük az oroszokat és Putyint (Vlagyimir Putyin orosz elnököt), hogy tartózkodjanak az agressziótól és térjenek vissza a békés nemzetek közösségébe” – közölte Cooling az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter keddi bejelentése szerint az Egyesült Államok páncélosokat, tüzérségi fegyvereket és más katonai felszerelést fog ideiglenesen áthelyezni kelet- és közép-európai országokba. A tárcavezető elmondta, Lettország, Litvánia és Észtország, valamint Lengyelország, Románia és Bulgária beleegyezett az említett katonai felszerelések állomásoztatásába.

Moszkva tagadja, hogy katonákkal vagy fegyverekkel segítené az oroszbarát szeparatistákat Kelet-Ukrajnában. A szomszédos NATO-tagországok, különösen a jelentős orosz ajkú kisebbségnek otthont adó balti országok – Litvánia, Lettország és Észtország – viszont attól félnek, hogy Oroszország konfliktust szít a területükön.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »