Bukhat a Volán, bukhatnak a magyar gyártók is

Bukhat a Volán, bukhatnak a magyar gyártók is

Legkésőbb 2017 elején meg kell nyitni hazánk közúti személyszállítási piacát a magáncégek előtt, így alig másfél évük maradt a Volán-társaságoknak arra, hogy felkészüljenek a versenyre. Az állami vállalat elöregedett buszparkjának korszerűsítésére ennek ellenére még nem írták ki a közbeszerzést. A tendert várják a hazai buszgyártók is, amelyek – bár harminc korszerű prototípusuk van – az elmúlt években sajnálatos módon nem rúghattak labdába Magyarországon.

Bár kormányzati forrásból származó információink szerint már tavaszra elkészült a Volán-társaságok buszparkjának modernizációjáról szóló eljárás, a kiírás a mai napig nem jelent meg. Pedig az idő szorít. A közúti személyszállítási piacot az uniós jogszabályok értelmében köteles 2017-től liberalizálni az állam, ami azt jelenti, hogy már jövő évtől pályázhatnak vidéki járatok üzemeltetésére más, profitorientált személyszállítási cégek. Ezekkel azonban csak akkor lehetnek versenyképesek a Volán-társaságok, ha fejlesztik jelenleg 14 éves átlagéletkorú gépparkjukat.

Komoly a lemaradás

Hírdetés

Súlyos, hosszú évek alatt felgyülemlett lemaradást kellene tehát pótolni kevesebb mint másfél év alatt: 2010 és 2015 között összesen mindössze hatszáz új autóbuszt vásároltak a vállalatok, így ágazati becslések szerint éves szinten 1400 új járműre lenne szükség ahhoz, hogy tíz év körülire sikerüljön leszorítani a gépek átlagos korát.

Emellett az is gondot okozhat majd a Volán-társaságoknak a magáncégekkel folytatott versenyben, hogy a dolgozóik kifejezetten elégedetlenek a béreikkel. Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége szerint az elmúlt években több száz munkavállaló (autóbuszvezető, karbantartó szakmunkás, forgalmi szakember) hagyta el a Volán-társaságokat, és ezáltal már a menetrendszerű közlekedés ellátása került veszélybe. A közlemény szerint a sofőrök százezer forint alatti összegeket visznek haza.

Lökést kaphatnak a hazai gyártók

Ugyanakkor abban az esetben, ha nem az eddigi beszerzésekből, hanem a mind sürgetőbb hazai igényekből indulunk ki, akkor a helyzet akár még kedvező is lehet a hazai iparnak, optimális esetben ugyanis a Nabi buszokat gyártó Mabi-Bus Kft., valamint a Kravtex Kft. is megrendelésekhez juthat. – A Volán-társaságok becsült igényének csaknem felét ki tudnák elégíteni a hazai buszgyártók – véli a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke. Vincze-Pap Sándor megkeresésünkre kifejtette: a Mabi éves szinten kétszáz, míg a Kravtex négy-ötszáz jármű legyártására volna képes, ha kapna megrendelést a hazai közlekedési társaságoktól. Erre nagy szükség is volna, hiszen – hangsúlyozta a szervezet elnöke – a Kravtex az elmúlt években csaknem hatmilliárd forintot áldozott üzeme fejlesztésére annak reményében, hogy a hazai piacon lehetőséghez jut. A cég számításai sajnálatos módon eddig nem jöttek be, az utóbbi évek legnagyobb BKK-megrendelését ugyanis a Mercedes nyerte el. – Üdvözölnénk, ha a patrióta gazdaságpolitika nem-csak a szavak szintjén jelenne meg, hanem a hazai gépipar is lehetőséghez jutna. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a magyar gyártók nem jutottak lehetőséghez a közbeszerzéseken. Bízunk benne, hogy a küszöbönálló Volán-fejlesztésnél más lesz a helyzet, a vállalatoknak harminc, a kor igényeinek mindenben megfelelő prototípusa áll rendelkezésre – fogalmazott Vincze-Pap Sándor. Megjegyezte: egyre rövidebb az idő a 2017-es közúti személyszállítási piacnyitásig, így csak remélni tudják, hogy a géppark megújításáról szóló közbeszerzés kései kiírása nem okoz majd versenyhátrányt a kisebb magyar gyártók számára az évente több ezer buszt gyártó cégekkel, például a Volvóval vagy a Mercedesszel szemben. A szakember kitért arra is, hogy évi kétszáz busz gyártására bármikor képes a Mabi és a Kravtex, a kapacitás csúcsra járatásához – tehát hat-hétszáz busz gyártásához – négy-öt hónapra van szükség. Ez körülbelül kétezer-négyszáz ember megélhetését biztosítaná. Szintén fontos, hogy a hazai gyártású buszok negyven-ötven százalékos hazai hozzáadott értékkel bírnak, ami akár nyolcvanszázalékosra nőhetne, ha a Rába is beszállna a fejlesztésekbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »