Bukarest felkapta a vizet, amiért a német rendőrség lecsekkolta a román szállóvendégeket

Bukarest felkapta a vizet, amiért a német rendőrség lecsekkolta a román szállóvendégeket

Felháborodásuknak és tiltakozásuknak adtak hangot a bukaresti hatóságok amiatt, hogy a német rendőrség – bűnbandáktól tartva – a román vendégek bejelentésére kérte a szállásadókat egy hagyományos lipcsei zenei fesztivált megelőzően.
A nagy port kavart esetre azután derült fény, hogy a német sajtó birtokába jutott a szász tartományi rendőrség által Lipcsében és vonzáskörzetében működő szállodákhoz és panziókhoz eljuttatott felhívás. A dokumentumban a rendvédelmi szervek arra kérik a szállásadókat, hogy a Lipcse közelében évente megrendezett, idén augusztus 15 és 18 között tartott Highfield zenei fesztivált megelőzően értesítsék a hatóságokat, ha román vendégek bérelnek szobát náluk.

A rendőrség arra hivatkozott, hogy az előző években több román zsebtolvajbanda is akciózott a fesztivál idején.

A megkeresés nyilvánosságra kerülése nyomán többen túlkapással, sőt egyenesen rasszizmussal vádolták meg a német rendőrséget. Juliane Nagel baloldali parlamenti képviselő Twitter-bejegyzésében „gyanúsnak” nevezte a rendőrség eljárását, és úgy fogalmazott: „művelten megfogalmazott hivatalos levél formájában érkezik a napi fasizmus”. Andreas Loepki, a lipcsei rendőrség szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy a felhívást országos szintű adatcsere nyomán bocsátották ki, eszerint ugyanis azonosítottak egy, a fesztivál idején bevetésre készülő bűnbandát.

Hírdetés

A történteket a bukaresti kormány nem hagyta szó nélkül: a külhoni románokért felelős miniszter szerda este kemény hangvételű közleményben ítélte el a német rendőrség magatartását, amelynek kapcsán meglepetésének és aggodalmának adott hangot. Natalia Intotero megengedhetetlennek nevezte, hogy a Németországban élő vagy az országban átutazó románokat hasonló hátrányos megkülönböztetésben részesítsék.

A tárcavezető szerint a német rendőrség által alkalmazott diszkrimináció kedvezőtlen és igazságtalan fényben tünteti fel a teljes román népet. A bukaresti kormány tagja emlékeztet, hogy Németországban 850 ezer román, valamint román származású polgár él, a közösség az ötödik legnépesebb kisebbséget teszi ki a nyugat-európai országban. „Ők jól beilleszkedtek az ottani társadalomba, jó hírét viszik Romániának, és hozzáadott értéket jelentenek a befogadó ország számára” – állapítja meg Natalia Intotero.

A külhoni románokért felelős miniszter közölte, tárcája a külügyminisztériummal együtt nyomon követi az „aggodalomra okot adó” ügyet, Románia berlini nagykövete pedig már felvette a kapcsolatot a lipcsei hatóságokkal. A miniszter szerint a lipcsei rendőrség eljárásáról Viorica Dăncilă kormányfő is tudomást szerzett, és részletes tájékoztatást kért a történtekről, valamint az esetleges fejleményekről.

„A románok európai állampolgárok, akiket ugyanolyan jogok illetnek meg, mint azoknak az országoknak a polgárait, ahol munkát vállalnak, átutaznak vagy tanulmányaikat folytatják. Bármilyen diszkrimináció ellentétes a csatlakozásakor valamennyi uniós tagállam által felvállalt európai értékekkel” – idézte az Agerpres hírügynökség a határon túli románokért felelős minisztert.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »