Bugár: Matovič miatt voltunk ilyen gyorsak

Bugár: Matovič miatt voltunk ilyen gyorsak

Robert Fico, Andrej Danko és Radoslav Procházka mellett Bugár Béla lesz az új kormánykoalíció egyik vezetője. Korrupcióellenes harcot, több kisebbségi jogot ígérnek, de vajon mi garantálja mindezek megvalósítását? Erről kérdeztük a Híd elnökét.

Az SNS szombati döntése után a Híd nagyon gyorsan eldöntötte, hogy tárgyalni indul a Smerrel. Ön egy szerdai blogbejegyezésében azt írta, ha az SaS másképp dönt, akkor a Híddal és a Sieťtyel együtt nagyobb ellensúlyt képezhettek volna a Smerrel szemben. A Híd szombati döntése előtt egyeztetett erről Sulíkkal? 

Azon a héten már részt vettünk egy kétoldalú tárgyaláson az SaS-szel. Amikor kiderült, hogy ők keményen elhatárolódnak a Smerrel való együttműködéstől, elfogadtunk egy határozatot, amelynek a lényege az volt, hogy a Smer, az SaS és a Sieť figyelmét felhívtuk, mindenkinek egy kicsit engednie kell. Ha ezt megtették volna, akkor nagyon keményen kézben tudtuk volna tartani a Smert, de az SaS ezt elutasította.

Ezen a nyilatkozaton kívül más egyeztetés nem volt?

A kétoldalú tárgyalás alapján egyértelmű volt, hogy ők nem hajlandók még csak asztalhoz sem ülni a Smerrel. Ezért mondtuk azt, hogy ez az ő óriási felelősségük is. Ha az SNS nem így dönt, jobboldali kormány alakulhatott volna, ott mi voltunk az egyedüliek, akiknek rágták a fülét, hogy engedjünk. Mi engedtünk, hiszen az SNS nélkül nem alakulhatott volna semmilyen kormány. Engedtünk Matovičcsal kapcsolatban, sőt még azt a békát is lenyeltük, amit úgy hívnak, hogy Kollár. Ennek ellenére azt a kormányt nem lehetett létrehozni, hanem csak egy másik, bal-jobb kormányt. Az előrehozott választások katasztrófához vezetnének, a nacionalizmus előretörőben van a környező országokban, és a Polis felmérése is jelezte, hogy megerősödnének a szélsőségesek. Szlovákia bebarnulna, Kotlebáék lennének a helyzet nyertesei.

Az, hogy az SNS ott lesz a kormányban, és erős pozícióhoz jut, nem jelenti szintén a szélsőjobb térnyerését?

A szélsőjobbtól elvárható, hogy a kisebbségi kisiskolák megmentésére adja a jóváhagyását? Vagy hogy a kisebbségi kultúra finanszírozásáról szóló törvénytervezetre azt mondja, hogy el tudja képzelni? A puding próbája az, hogy megeszik.

Mi indokolta ezt a villámgyors tempót, amivel megalakult a koalíció?

Ezt Matovičék váltották ki. A felhívásaik, a képviselők támadásai, a facebookos támadások, amelyek nagy része szervezett volt. Ezek mind azt mutatták, hogy el akarják bizonytalanítani az embereket. A felmérés azt is kimutatta, hogy Sulíkék erősödnének. De sajnos Kotlebáék is. Ezért nekünk gyorsan kellett döntenünk. A javaslataink 90%-a bekerült a programba, ami azt mutatja, sok volt a hasonlóság a Sieť, sőt az SNS programjával is, ami a gazdasági kérdéseket illeti. De 3-4 konkrét kisebbségi ügyet is bevittünk, ez sem a Radičová-, sem a Dzurinda-kormányok idején nem sikerült – még csak a kormányprogram részéve tenni sem, nemhogy megvalósítani.

Hírdetés

Az egyik prioritás a korrupcióellenes harc, amely azonban ugyanígy prioritás volt a Smer-kormány 2012–2016-os programjában. Mire lehet azt alapozni, hogy a Smer ezt most komolyan gondolja?

Arra, hogy ez Lucia Žitňanská területe lesz. Ha kiderül, hogy ez csak afféle „próbálkozás”, Lucia Žitňanská velünk együtt azonnal feláll, és kilép.

Viszont nagyrészt Robert Kaliňák területe is lesz.

Az egyezség az, hogy a korrupcióellenes harcra vonatkozó törvényeket Lucia Žitňanská fogja előkészíteni. Kaliňák még arról is beszélt, hogy a közbeszerzési rendszert is átengedné. Csak mivel az elektronikus közbeszerzési rendszert ő indította be, ez nem biztos, hogy jó ötlet.

A szélsőségesek elleni harcról sok szó esik, a romapolitika viszont hiányzik a prioritásokból.

Ez nem igaz. Attól, hogy a „roma” szó nem jelenik meg, ez még nem azt jelenti, hogy nincs ott a romapolitika. A szociális intézkedések között foglalkozunk a szegény rétegek munkalehetőségének biztosításával is. Másrészt, ami nem kerül a prioritások közé, még bekerülhet a programba.

Tehát számíthatunk még arra, hogy a kormányprogramban megjelennek olyan elemek, amelyek a prioritásokból hiányoznak?

Persze. Ezeken a prioritásokon kívül számos olyan dolog van még, amiről tudjuk, hogy ott kell lennie a kormányprogramban.

Az SNS-es oktatási miniszterekkel eddig mindig rosszul jártunk. Miért egyeztek ebbe bele?

Nem volt más lehetőség. Ha nem hat és fél százalékot kaptunk volna, hanem mondjuk nyolcat, akkor valószínű, hogy ezt a posztot elvihetjük. Azt viszont el tudtuk érni, hogy odakerülhessen a mi államtitkárunk, hozzá fog tartozni a kisebbségi oktatásügy, vagyis az az osztály, amely valamikor működött a minisztériumban, ám fokozatosan leépítették. A szlovák nyelv oktatása is bekerült a prioritások közé, amit mi akartunk, ennek a lényege, hogy a magyar gyerekeknek ne anyanyelvként kelljen tanulniuk a szlovákot.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »