Büdös, dohos mosógép: így takarítsd ki fillérekből

Büdös, dohos mosógép: így takarítsd ki fillérekből

A ruhák tisztává varázslásához és a megfelelő higiéniához elengedhetetlen, hogy időnként magát a mosógépet is alaposan kitakarítsd. Megmutatjuk, hogyan is fogj hozzá!

Havonta legalább egyszer érdemes az egész mosógépet fertőtlenítened. Ehhez nincs feltétlen szükséged semmilyen speciális anyagra vagy vegyszerre, hiszen az ecet is tökéletesen megfelel a célnak, és használatával még a környezetet sem szennyezed. Önts ecetet a gép dobjába és egyes rekeszeibe is, majd indíts el egy 90 fokos programot. Ha ez lement, konyharuhával vagy szivaccsal törölgesd át a gumis részeket is, hogy minden ragyogjon – írja a bien.hu.

Az ecetes tisztítás utáni első mosáskor érdemes olyan holmikat a gépbe dobnod, amelyek kevésbé kényesek – például konyharuhák vagy törölközők -, a kényesebb anyagok színét fakíthatja az esetleges ecetmaradék a gépben.

Rendszeres mosógéphasználóként biztosan tapasztaltad már, hogy géped mosószeradagoló-fiókján egy idő után kisebb-nagyobb lerakódások keletkeznek. Ha ezek sötét, fekete pöttyök formájában éktelenkednek, valószínűleg gombával van dolgod, melynek kiváló táptalaja a nedves, nyirkos közeg.

Ezért amellett, hogy a mosógép takarításakor fertőtleníted ezt a részt is, érdemes minden használat után szárazra törölnöd az adagolót, így megelőzve a további lerakódásokat. Szokd meg ezt a mozdulatot, mielőtt kiveszed a tiszta ruhát, és a következő tisztításkor sokkal könnyebb lesz a dolgod.

Hírdetés

Az ecet mellett a mosószóda is a természetes takarítószerek közé tartozik, mely a háztartás számos területén hasznodra válhat – ne feledd azonban, hogy e két szer semlegesíti egymást. Ha gépeden olyan lerakódások, foltok vannak, melyekkel célzottan akarod felvenni a kesztyűt, keverj el 2-3 evőkanál mosószódát langyos vízben, és ha feloldódott, körömkefével vagy egy már nem használt fogkefével súrold át vele a kényes részeket.

Ha ez megvan, jöhet az előzőekben bemutatott 90 fokos ecetes fertőtlenítés.

Ahogy már említettük, az ecet csodákat művelhet a géppel, hiszen amellett, hogy fertőtlenítő hatású, remek vízkőoldó is egyben. Ezt a tulajdonságát kihasználva nem csak úgy érdemes használni, hogy üres mosást indítasz el vele, hanem akár egy egész napon át hagyhatod állni a gépben, így fog igazán érvényesülni vízkőoldó hatása.

A dolgod annyi, hogy egy flakon, lehetőleg 20%-os ecettel alaposan belocsolod a gépet, majd rácsukod az ajtót, és hagyod, hogy kifejtse hatását. Majd ezután követheted a korábbiakban bemutatott takarítási rutint.

Ami az olcsó, mégis hatásos háztartási szereket illeti, a citromsav is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és nem csak speciális üzletekben, hanem szupermarketekben, gyógyszertárakban is kapható, az ára is kedvező. Hatása hasonló, mint az eceté, tehát remekül tisztít, fényesít és vízkőtelenít, ugyanakkor nem kell számolnod a szúrós szaggal, a citromsav maga pedig remekül közömbösíti a kellemetlen szagokat.

Ha szeretnéd, hogy mosógéped kívülről is csillogjon-villogjon, törölgesd át citromsavas vízzel, majd papírtörlővel szívd fel a felesleges nedvességet, és géped olyan lesz, mint új korában.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »