Budapesti orosz nagykövet: „A NATO sokkal erősebb Oroszországnál”

Budapesti orosz nagykövet: „A NATO sokkal erősebb Oroszországnál”

Őrültség lenne azt hinni, hogy Oroszország egyszerre csak megtámadja a NATO-t vagy az Európai Uniót – szögezte le a Magyar Hírlapnak adott interjúban Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete.

Az amerikaiak törvénytelenül vannak Szíriában

A szíriai konfliktussal kapcsolatban elmondta: Oroszországot a törvényes szíriai kormány hívta be, hogy segítsen a terroristák elleni harcban.

„Nem mintha annyira szeretnénk Bassár el-Aszadot, aki nem igazán a testvérünk és nem is rokonunk, de ő a törvényes kormány törvényes elnöke, és erőszakos megbuktatása esetén Szíria mint állam összeomlott volna”

– jelentette ki Vlagyimir Szergejev.

Szerinte egyértelmű volt, hogy a helyzet az iraki vagy a líbiai forgatókönyv felé tart, ami további menekültek millióit, és hatalmas robbanást jelentett volna a térségben.

„Nem ignorálhattuk azt a tényt, hogy Szíria nincs messze Oroszországtól. És sajnos sok orosz állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz és az al-Nuszra Fronthoz, és aggódtunk, hogy ha hazatérnek, azt terroristatapasztalattal teszik. Vagyis voltak önző indítékaink is. Ami az amerikaiakat illeti, akik már három éve bombázzák Szíriát, őket senki nem hívta”

– mondta a Magyar Hírlapnak a nagykövet.

Vlagyimir Szergejev arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi jog értelmében az Egyesült Államok törvénytelenül hajt végre katonai akciókat Szíriába.

„Ahhoz, hogy törvényesen legyenek ott, vagy az ország legitim kormányának kell behívnia őket, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell megfelelő határozatot hoznia. Vagy – ami nagyon nehezen bizonyítható – önvédelemből kell cselekedniük. Ehhez azonban az Egyesült Államok kissé messze fekszik Szíriától”

– mutatott rá Vlagyimir Szergejev.

„Minden mögött Putyin rejtőzködik”

Hírdetés

Az amerikai vádakra reagálva, amely szerint Vlagyimir Putyin és Oroszország a „bűnös” azért, mert meghekkelték az amerikai Demokrata Párt Nemzeti Bizottságának számítógépes levelezését, a nagykövet megjegyezte:

„Ha történik valami rossz, amit nem szeretnek, rávágják, Putyin és Oroszország a bűnös. Mert minden mögött Putyin rejtőzködik. Ki más?”

Vlagyimir Szergejev szerint a mai hekkereket nem az állampolgárságuk köti össze, hanem egy ügy. Ugyanakkor hozzátette: a sajtó csak egy dologgal nem foglalkozott, a leleplezés lényegével. Vagyis szerinte el kellett vonni az emberek figyelmét a nyilvánosságra hozott demokrata párti dokumentumok tartalmától, amelyek megmutatták, „milyen módszereket használtak Hillary Clinton elnökjelöltsége áttuszkolásához”.

Oroszország nem akar senkit sem megtámadni vagy provokálni

A nagykövet reagált azokra a híresztelésekre is, hogy Oroszország visszatérne katonailag Kubába. „Nem, mi nem szándékozunk senkit provokálni, hadihajókat vagy katonákat küldve a térségbe” – szögezte le.

„Nyilvánvaló, hogy amikor látjuk határainknál a NATO-csapatok összevonását és a ballisztikus rakéták elleni globális védelmi rendszer elemeinek, valamint a szervezet egész katonai gépezetének felvonultatását, akkor ez aggaszt bennünket. Ha pedig megkérdezzük a NATO-t, mi történik, azt a választ kapjuk, hogy egyes tagállamok, mint a balti országok vagy Lengyelország és Románia stb. aggályait akarják ezzel eloszlatni. Csak azt nem értem, hogy miért kell tartaniuk Oroszországtól? A magyarázatok nem valami meggyőzők”

– mondta Vlagyimir Szergejev.

Hozzátette: a NATO sokkal erősebb Oroszországnál, ahol „nincsenek olyan örültek” döntéshozatali pozícióban, akik bárkit is meg akarnának támadni.

„A szovjet csapatok felszabadítóként érkeztek Magyarországra”

Arra felvetésre, hogy a magyarok túlnyomó többsége a szovjet hadsereget nem felszabadítónak, hanem megszállónak tekintette, és a budapesti Szabadság téri szovjet emlékművet nem lehetne-e kétoldalú megállapodások mellett áthelyezni, a nagykövet úgy fogalmazott:

„az emlékműnek az eltávolítása súlyos igazságtalanság lenne a történelem ítélőszéke előtt.”

Vlagyimir Szergejev reméli, hogy azok a magyarok, „akik egy picit is tanulmányozták a történelmet, tudják, a szovjet hadsereg nem pottyant ide az égből”.

A nagykövet a Magyar Hírlapnak azt mondta: a szovjet csapatok azért jöttek Magyarországra, mert 1941. június 27-én a magyar hadsereg a németek és a náci Németország más szövetséges haderejével együtt megtámadta a Szovjetuniót, „halált és pusztítást okozva”.

„Sajnálatos tény, hogy akkor a magyar kormány a nácikkal állt szövetségben. Csaknem háromszázezer katonánk esett el Magyarország felszabadításában. Nem helyes tehát, hogy a szovjet katonák felszabadító szerepét próbálják elfelejteni”

– jelentette ki az orosz nagykövet.

Emlékeztetett rá, hogy Magyarországgal 1995-ben kormányközi megállapodást kötött Oroszország a háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről. Hozzátette: a voronyezsi temető magyar katonai síremlékei és sírjai is ilyen védelemben részesülnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »