Budapesten találkozott titokban Netanyahu a bahreini uralkodóval

Budapesten találkozott titokban Netanyahu a bahreini uralkodóval

A bahreini uralkodó Hamad Bin Isa Al-Khalifa titokban Magyarországon találkozott Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel. A találkozó célja az volt, hogy közeledés történjen néhány Öböl menti arab állam és Tel Aviv között.

A Nagy Britanniában működő arab nyelvű Bahrain Al-Youm hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva kijelentette, hogy a találkozó még áprilisban történt, amikor a bahreini uralkodó Áder János köztársasági elnök meghívására Budapestre látogatott a két ország közti kétoldalú kapcsolatok megerősítése céljából.

Az izraeli miniszterelnök és a bahreini uralkodó közötti találkozó része volt a később, június 25-én Bahreinben megtartott ,,Béke és Fejlődés,, nevű workshopnak, mely kapcsolódik Donald Trump amerikai elnök, ,,az évszázad egyezménye,, nevű tervéhez. Ennek célja pedig az, hogy az Öböl menti arab monarchiák és Izrael álláspontját közelebb hozza egymáshoz Palesztina kérdésével kapcsolatban. Ezt a találkozót azonban maga a palesztin vezetés is bojkottálta, hiszen az amerikai terv egyértelműen az izraeli érdekeket szolgálja.

A bahreini uralkodó és az izraeli miniszterelnök találkozójára akkor került sor amikor Netanyahu szabadságon volt, ám azt megszakítva egy napra Budapestre utazott. A találkozó után az izraeli miniszterelnök még aznap haza is utazott mindenféle média felhajtás nélkül.

Hírdetés

A bahreini hírügynökség forrásai arról számoltak be, hogy a bahreini uralkodó elégedett volt a találkozóval és elmondása szerint az együttműködésük a diplomáciai kapcsolatok megléte nélkül is fejlődik Izraellel. És ebbe az együttműködésbe elsősorban az Irán elleni diplomáciai támadás tartozik bele, ugyanis az utóbbi időben egyre több Öböl menti arab állam áll az izraeli rezsim oldalán az Irán elleni diplomáciai és média kampányban.

Az ügyben a Hamász palesztin ellenálló szervezet szóvivője, Hazem Qasem is megszólalt aki mélységesen elítélte az arab államok részvételét a júniusban, Bahreinben tartott találkozón, ahogyan Donald Trump közel-keleti ,,béketervét,, is elutasítják. A tervet ugyanis Netanyahu sugallatára Trump elnök cionista és Izrael-barát veje Jared Kushner dolgozta ki és természetesen nincs szó benne a szabad palesztin állam létrehozásáról.

A Hamász és más palesztin szervezetek is elítélik a bahreini találkozón részt vevő államokat, ahogyan elítélik azt is, hogy az ott tárgyalt közel-keleti terv meg sem említi Jeruzsálemet, mint palesztin fővárost. A palesztin hazafias szervezet éppen ezért, teljesen jogosan, a palesztin ügy árulóinak tartja az Izrael mellé felsorakozó Öböl menti államok vezetőit.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »