Budapesten elszórták a hajléktalanpénzeket?

Budapesten elszórták a hajléktalanpénzeket?

Az utolsó pillanatban mentette meg a Fővárosi Közgyűlés Budapest legnagyobb hajléktalanellátóját. Az önkormányzati intézményhez 350 millió forintnyi közpénzt csoportosítottak át, hogy a súlyos gazdálkodási szabálytalanságok ellenére a tél elején ne omoljon össze az ellátás. Az ügyet a belső ellenőrzés már a nyáron jelezte, de nem történt semmi. Most fegyelmi és büntetőeljárás is indulhat.

Január végén tárgyalhatnak a fővárosi képviselők a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) ügyében indított vizsgálatról – közölte lapunkkal Tarlós István (Fidesz– KDNP) főpolgármester. Szerinte ha most, a tél beálltával vonnák felelősségre a hajléktalanellátó vezetőit, annak „beláthatatlan következményei” lennének.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése alapján fegyelmi indul és akár büntetőeljárás is kezdődhet a BMSZKI szabálytalan gazdálkodása miatt, amelyet Kocsis Máté kormánypárti fővárosi tanácsnok is megdöbbentőnek nevezett. Az ülésre a szintén fideszes Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes nyújtotta be azt a javaslatot, amely alapján a város legnagyobb hajléktalanellátó intézményét 350 millió forinttal segítették ki. A BMSZKI 2,6 milliárd forintos éves költségvetéséhez 200 milliót adtak többlettámogatásként, az intézmény kifizetetlen számláinak kiegyenlítésére pedig 150 milliót. Ezek kifizetése nélkül még decemberben összeomolhatott volna az ellátás.

Több ezer férőhely

A BMSZKI a fővárosi kötelező hajléktalanellátást végzi, 3200-nál is több férőhellyel működtet városszerte átmeneti szállást, éjjeli menedékhelyet, nappali melegedőt, családok átmeneti otthonát, valamint más formában további 1500 embernek nyújtanak hajlékot.

Hírdetés

A Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztálya két éven át vizsgálta a hajléktalanellátást, és idén júniusban számos súlyos szabálytalanságot tárt fel a Pelle József által vezetett BMSZKI-nél, ahol szakmai igazgató az a Győri Péter, aki 12 évig fővárosi SZDSZ-es képviselő volt. A jelentés szerint az ellátószervezet a költségvetésén belül olyan fedezetlen szerződéseket kötött, amelynek finanszírozására már nem volt képes.

Nem lopták el

– Nem ellopták a költségvetési pénzt, hanem más fejezetben használták fel törvénytelenül – vélekedett Tarlós István. Budapest vezetője szerint egyébként 2010 után részben „szakmai és politikai” okokból hagyták a helyén a hajléktalanellátó szervezet régi vezetőit.

Tokody Marcell (Jobbik) fővárosi képviselő szerint viszont ez csak magyarázkodás. – Nyár óta tudják, hogy mi történt, azóta késik a felelősségre vonás. Egy bolti pénztáros fizetéséből már kétszáz forintos hiányt is levonnak, de itt közpénzekről van szó – mondta lapunknak az ellenzéki politikus.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »