Budapest: mindenki szopóágon

Az Együtt külön indulásának mai bejelentése végleg elásta a baloldal fővárosi esélyeit. Ez így önmagában túlságosan nem érdekelne, legfeljebb egy újabb fröccsöt rendelnék ki a hazai balliberális elit politikai pusztulására elfogyasztott eddigi italok mellé. Csakhogy ennek a hírnek most igazából mégsem tudok örülni. Mégpedig egyszerűen azért, mert az Összefosás 2.0 szétrobbanása az égvilágon semmit sem javít a várható budapesti választási eredményeken – rontani viszont jó eséllyel ront rajtuk. Már amennyiben nem valamelyik párt érdekeit tartjuk szem előtt, hanem magát a fővárosét, no, meg annak lakóiét.

Először is: az Együtt továbbra is támogatja a közös balos jelöltet, Falus Ferencet. Tarlós István (illetve mindenki, aki akár csak homályos emlékeket is őriz két évtizednyi Demszky-érából) tehát még nem dőlhet hátra. Budapesten még mindig nagyon sok megszokásból ’94 óta szegfűt húzó nyugdíjas él, és komoly bázisa van az Együtt redizájnolt urbánus liberalizmusának, és a DK neoproletár hol cigányozós, hol szemétorbánozós, hol büdösnácizós ökölrázásának is. Ezek a táborok, együtt, fegyelmezetten ugyanarra a jelöltre szavazva keményen megszorongathatják a jelenlegi főpolgármestert. Ezt a meccset tehát a balos összeborulás meghiúsulása még messze nem tette lefutottá.

A kerületi rangadókat viszont annál inkább. Szigetváriék nem zárták ki, hogy helyi szinten lehetséges „koordinált indulás”, de rögtön belengették azt is, hogy olyan billegő kerületekben, mint Újpest, vagy Újbuda külön jelöltet állítanak. Ezzel lényegében vörös szőnyeget terítve a Fidesz győzelme elé. Az új választási rendszer szerint a kerületi polgármesterek fogják adni a közgyűlés nagy részét. Tehát, ha a kormánypárt (talán az egyetlen atombiztos szoci bunker, Angyalföld kivételével) az összes kerületet beveszi, akkor nyomasztó többségre tesz szert a Közgyűlésben. Olyan nyomasztóra, ami már valószínűleg Tarlósnak sem fog annyira jól esni. A narancsos kerületi kiskirályokkal ápolt közel sem felhőtlen viszonya lényegében nyílt titok. Ha ősztől kezdve öt esztendőn keresztül szinte kizárólag az utóbbiak ülnek majd a közgyűlésben is, a főpolgármesterre legfeljebb a szalagátvágó protokolldroid szerepe juthat. Az érdemi döntések keresztülviteléhez annyi ereje sem marad, mint, amennyi eddig volt.

Hírdetés

Nem tapsikolhat a Jobbik sem, amely valószínűleg amúgy is az új szisztéma vesztesei közé tartozna (három képviselői helyükből a reálisan elképzelhető legjobb eredmény esetén is elvesztenek egyet). Ha viszont a mindössze kilenc kompenzációs mandátumon az MSZP-vel, az Együttel és a DK-val külön-külön is osztozniuk kell (plusz minden bizonnyal a Budapesten elég erős LMP-vel), akkor már azt is pezsgőbontással ünnepelhetik, ha egyetlen embert bejuttatnak a közgyűlésbe.

A hazai közélet elképesztő abszurditását jól mutatja, hogy létezik olyan esemény, amely ugyanarra a szopóágra juttatja a baloldalt, a radikáljobbot és a fideszes főpolgármestert is. No, meg, úgy mellesleg a budapestieket is…

Balogh Gábor


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »