Budapest még mindig nem tért magához a tegnapi vihar után

Még ma is dolgoznak a szakemberek a hétfői viharkárok eltakarításán. Több háztartásban még ma sincs áram, a Balaton déli részén nem járnak a vonatok.

Folyamatos a károk felmérése és a helyreállítás a hétfői özönvízszerű eső után a fővárosban. a tűzoltók több tucat helyszínen dolgoznak.  A legtöbb riasztást a belvárosi házak pincéiben felgyülemlett víz miatt kapták. Sok háztartásban nincs áram, üzletek maradtak zárva, a kártyás vásárlásban is vannak fennakadások. Tegnap egy óra alatt  több csapadék hullott, mint az egész augusztusi átlag. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint többnapos esős időszakra lehet számítani.

Nem állt helyre a tömegközlekedés

A budapesti tömegközlekedés még mindig nem állt helyre: vezetékleszakadás, útbeszakadás miatt még több járat terelve közlekedik vagy egyáltalán nem jár a fővárosban.

„A Vámház körúton beszakadt az úttest a sóház utcánál, emiatt elzárták a Szabadság hidat Pest felé, a Vámház körutat a Kálvin tér felé a Fővám tér és a Pipa utca között, illetve a Szabadság híd felé vezető oldalon a Lónyai utcától a Fővám térig. Az érintett járatok, tehát a 47-es és a 49-es villamos a Szent Gellért tér és a Deák tér között nem közlekedik, ezen a szakaszon az M4-es metrót ajánljuk. A 83-as trolibusz helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár, a 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, a járatok nem érintik a Március 15. teret és a Fővám teret. Az Illatos úton, a Külső Mester utca közelében a vasúti aluljáróban nagy mennyiségű víz van, aki teheti az kerülje el ezt az útszakaszt” – mondta Matyasovszky Nóra, a Budapesti Közlekedési Központ szóvivője.

Több ezer háztartásban nincs áram

A vihar és a heves esőzés következtében 26 helyen áztak be pincék, főként a pesti oldalon, emiatt mintegy 40 ezer háztartásnál kapcsolták le az áramot biztonsági okból. Reggel hattól már csak 8-9 ezer fogyasztónál nem volt szolgáltatás.

Hírdetés

„A tegnapi nagy eső nem csak a metrót és az aluljárókat árasztotta el, hanem pesti területen a pesti oldalon Budapesten számos ház pincéjébe is befolyt. Sok helyütt akár mellmagasságig állt a víz és ez nyilvánvalóan nem teszi lehetővé az áramszolgáltatást, ilyenkor az automatikák kikapcsolnak. Az első pillanatban kb 80 ezer ügyfelünknél nem volt áramszolgáltatás most ez 9 ezer alá csökkent. az elhárítás ideje sajnos nem tőlünk függ, hanem attól hogy mikorra sikerül a házakból kiszivattyúzni a vizet. Ezen a katasztrófavédelem dolgozik, illetve megszüntetni a csőtöréseket hiszen sok helyen még most is áramlik be a víz, ha ez megtörtént utána néhány órán belül helyreállhat a szolgáltatás.” – mondta Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója.

Ma is sok esőre kell számítani

Ma is folytatódik az esős időjárás. Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás és nagy mennyiségű eső miatt. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben kell a legnagyobb mennyiségű csapadékra számítani, ezeken a helyeken rövid idő alatt akár 40-60 milliméternyi eső is lezúdulhat. A hőmérséklet 20-26 fok körül alakul.

A Balatonnál is gondot okozott az esővíz

Budapest mellett Somogy és Veszprém megyében okozott még komoly fennakadásokat a vihar. A dél-balatoni vasútvonalon továbbra is késésekre kell készülni. Balatonszentgyörgy és Fonyód között több helyen is vízátfolyások keletkeztek, Balatonmáriafürdőnél pedig két kilométer hosszan kimosta a víz az ágyazatot a sínek alól. Az érintett szakaszokon vonatok helyett buszokkal lehet közlekedni.

Halál a Szigeten

Budapesten a vasárnap éjszaka érkezett vihar halálos áldozatot is követelt. Egy több száz kilós leszakadt faág agyonütött egy, a Sziget fesztiválon tiltott helyen sátrazó tizenkilenc éves fiút. „A Sziget fesztivál már véget ért, de az Országos Mentőszolgálat mentőegységei még készenlétben álltak a szigeten, úgyhogy néhány perc alatt ott voltak a helyszínen. A tűzoltók szabadították ki a fiatalembert a fatörzs alól. Újraélesztési kísérlet zajlott, de sajnos be kellett látni, hogy reménytelen, olyan súlyos belső sérüléseket szenvedett, hogy csak a halál tényét állapíthatták meg” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »