Budapest a szankciók visszavonására készül

Budapest a szankciók visszavonására készül

Oroszország és Magyarország viszonyát az Európai Unióban sokan idegesítőnek tartják, hiszen a mai egyáltalán nem könnyű időszakban a felek jól megértik egymást. A nyugati médiákban megjelent cikkek címeiből idézünk: „A magyar kormányfő Putyinnak képzeli magát”, „Magyarország Oroszországgá szeretne válni”… Közben nem az ideológiai azonosság, hanem a gazdasági pragmatizmus képezi az orosz-magyar kapcsolatok alapját.

Amikor a magyar kormányfő az Oroszország elleni szankciók visszavonása mellett száll síkra, országa üzleti köreinek a kívánságának megy elébe. A napokban Budapesten nyílik meg a Magyar-Orosz Gazdasági Fórum. A magyar kis és középvállalkozások képviselőinek lehetőségük nyílik arra, hogy közvetlen együttműködést építsenek ki oroszországi partnerekkel. Vajon nem ijesztik-e el őket az Oroszországgal szembeni uniós szankciók? Ezzel a kérdéssel fordultunk a fórum fő szervezőjéhez, Ujhelyi Sándor üzletemberhez, a Vállalkozók Klubja Egyesület elnökéhez.

Hírdetés

Meggyőződésünk, hogy a szankciók nem tartanak soká. Szerintünk az ukrajnai helyzetet gyorsan rendezni fogják. De ahhoz, hogy beinduljon a kölcsönös embargó felszámolásának folyamata, valakinek lépnie kell. Az Európai Unió bonyolult és nehézkés struktúra. Azt hiszem, Oroszország elegánsan megtehetné az első lépést a Nyugattal ápolt kereskedelmi kapcsoaltok rendezése felé. Addig is az üzleti körük megelőző lépéseket tesznek e tekintetben. Komolyabb projekt megvalósítása időt igényel. Én, mint vállalkozó, aki Szamarában folytat tevékenységet, ahol már 150 ezer négyzetméter lakást építettünk, ezt nagyon is jól tudom. Napjainakban újabb projekteket tervezve Oroszországban, készen kell lennünk beindítani azokat a szankciók visszavonásának időpontjára.

Ujhelyi Sándor annak az építőipari társaságnak a képviselője, amelyik részt vesz az legnagyobb oroszországi magyar befektetési projektben. A magyarok együttműködése a Szamarai Megyei Lakás- és Hitelalappal lehetővé tette 130 millió euró bevonását nagyon alacsony kamattal, aminek köszönhetően 5 ezer család új lakásba költözhetett. Az orosz piac iránt nemcsak a magyar építők érdeklődnek. Az oroszországi régiók képviselőinek részvételével rendezendő gazdasági fórumra jelentkeztek magyar mezőgazdasági termelők és -feldolgozóipari társaságok, az energia-megtakarítás szférájában működő berendezésgyártó cégek, magyar bankok is.

„Láthatjuk az orosz élelmiszeripari felélénkülést, a szankciók viszonyai közt valóban beindult az import cikkek hazai termékekkel való helyettesítése – mondta Ujhelyi Sándor. – Nagyon sok gyártó hajlandó bővíteni a termelést, partnereket keres, hogy éltechnológiákat, hús-, ill. zöldség- és gyümölcstermékek feldolgozására alkalmas berendezést szerezhessen be, vagyis éppen azt, mihez mi értünk és amivel rendelkezünk, méghozzá világszínvonalon. A fórum keretében több nagy szerződést kívánunk aláírni orosz partnerekkel”.


Forrás:hungarian.ruvr.ru
Tovább a cikkre »