Budaj az ŠtB-s aktájának nyilvánosságra kerülése ellenére nem tervez lemondani

Budaj az ŠtB-s aktájának nyilvánosságra kerülése ellenére nem tervez lemondani

Budaj az ŠtB-s aktájának nyilvánosságra kerülése ellenére nem tervez lemondani Czímer Gábor2023. 02. 02., cs – 13:35 Pozsony |

Ján Budaj (OĽaNO) ügyvezető környezetvédelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, ugyan 1979-ben aláírta, hogy együtt fog működni a pártállami rendszer állambiztonsági szolgálatával (ŠtB), de valójában ezt soha nem tette meg. Ezért aztán nem tervezi, hogy távozik a környezetvédelmi tárca éléről.

Hírdetés

Budaj azt állítja, hogy az együttműködési nyilatkozattal át akarta verni az állambiztonsági szolgálatot, szerinte az ŠtB alaptalanul tartotta őt számon ügynökként. „Be fogom bizonyítani, az, hogy ügynökként tartottak nyilván, jogellenes volt” – jelentette ki, és hozzátette, azok az ŠtB-s munkatársak, akik ezt megtették, a feletteseiket is megvezették ezzel. Hozzávetőlegesen két évig tartották őt számon ügynökként. „Két éven át hazudtak” – mondta azokról a tartótisztekről, akikkel kapcsolatban volt. Az egyik ilyen tisztet szerinte ezért ki is rúgták a szervezettől, majd arról beszélt, az ügyben a szolgálat cseh munkatársainak kellett rendet tennie. Budaj hangsúlyozta, sosem működött együtt az ŠtB-vel, nem bizonyítható, hogy a megfigyelt személyekről információt adott volna a szervezetnek. Sőt, a rendszer ellen dolgozott.

Ahogy arról beszámoltunk, a szlovák közmédia által felkért történészek az ŠtB-ről forgatott dokumentumfilm-sorozat előkészítése során egy csehországi levéltárban bukkantak rá Budaj aktájára. „Azon tényeket, amelyeket a kérdéses személyek társadalomellenes tevékenységéről megtudok, írásban vagy szóban jelentem az állambiztonsági szolgálatnak” – olvasható abban a kézzel írt együttműködési nyilatkozatban, amelyet minden valószínűség szerint Budaj vetett papírra és írt alá. Ő maga sem zárta ki, hogy a dokumentum valódi. A nyilatkozat szerint két barátjáról, Tomáš Petřivýről és Gabriel Levickýről kellett jelentenie. Budaj a „Házmester” fedőnevet választotta magának. Ez utóbbi azonban már évek óta ismert dolog volt, ahogy az is, hogy elvben a politikai jobboldalról kellett jelentenie. Most maga a nyilatkozat és az aktájának egy része került elő. Budaj ezzel kapcsolatban elmondta, a cseh levéltár, ahol az aktáját megtalálták, február folyamán a teljes anyagot a rendelkezésére bocsátja.

Budaj egyébként az OĽaNO listáján szerzett parlamenti mandátumot, majd a mozgalom jelölte őt a környezetvédelmi tárca élére. Azonban a közelmúltban eltávolodott Igor Matovič pártjától és 10 parlamenti képviselővel együtt „polgári-demokratikus platform” megjelölés alatt léptek fel. Most az aktájának nyilvánosságra kerülése után az OĽaNO-ból is érkezett az irányába kritika, Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter például arról beszélt, Budaj valószínűleg belátja, hogy a jövőben nem vállalhat politikai szerepet. A miniszter távozását követeli az ellenzéki Hlas, Smer, de a korábbi koalíció tagjai közül a Sme rodina is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »