Budai Várnegyed: Tervezett ütemben halad a József főhercegi palota újjászületése

Budai Várnegyed: Tervezett ütemben halad a József főhercegi palota újjászületése

A homlokzati elemek felhelyezésével folytatódik a Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló József főhercegi palota újjáépítése. A Szent György téren található épület homlokzatának végleges formáját tavaly ősszel kezdték kialakítani. Jelenleg a kivitelező cég szakemberei a nyílászárók vaktokjait építik be, valamint a homlokzat szigetelésén dolgoznak. Ezzel párhuzamosan elkezdték az épület déli és keleti oldalára a faragott mészkőből készült lábazati és rusztikus kváderkövek felhelyezését – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program és a Magyar Építő Zrt. közösségi oldalán.

A homlokzati ornamentumok mintáztatása is zajlik, ezek rögzítése újabb látványos szakasza lesz a József főhercegi palota újjászületésének. A korábban elkészült manzárdtetőzet acélszerkezetén jelenleg azokat az ácsmunkákat végzik, amelyek a bádogfedést előzik meg. Hamarosan elkezdődik a palotakert helyreállításának részeként a Szent György utca vonalában húzódó, keleties stílusú lodzsa építése is.

A Várkapitányság megbízásából, a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte el a Szent György téren a József főhercegi palota újjáépítésének munkálatait. A XVIII. század végén a Teleki-palota épült fel itt, amelyet József nádor fia, József Károly főherceg 1906-ra átalakíttatott.

Hírdetés

A Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján, historizáló stílusban megújított épület a második világháború küzdelmeiben megsérült. Rekonstrukciója helyett, 1951-től munkásszállóként használták, majd az elhanyagolt és leromlott állapotú palotát 1968-ban felrobbantották, végül elbontották. Helye 2021-ig beépítetlenül állt. Ekkor kezdték el a Nemzeti Hauszmann Program részeként ismét felépíteni a József főhercegi palotát, amely a neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel együtt épül újjá.

A belső terek közül visszaépítik az üvegboltozatú díszlépcsőházat és az első emeleti báltermet.

magyarepitok.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »