Budai Marcell: túlzásnak tűnik egy 18 fokos kollégiumban lakni

Budai Marcell: túlzásnak tűnik egy 18 fokos kollégiumban lakni

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kommunikációs vezetője azt mondta, a minisztériummal egyeztetnek az állami kollégiumok fűtésével és esetleges bezárásával kapcsolatban.

Az egyetemek most azon gondolkodnak, hogy miként tudnak spórolni a kiadásaikon, mert a rezsivel kapcsolatos kiadásuk jelentősen nőni fog. Nagy összefeszülés nincs, de nyilvános kéréseinket már a minisztériumnak is elmondtuk – mondta az InfoRádióban Budai Marcell, a HÖOK kommunikációs vezetője.

A minisztériumi részről azt látják, ebben van együttműködés, mivel most aktívabban gondolkoznak az egyetemek. Ezért is képviselik nyilvánosan véleményünket a hallgatók szempontjából. Az eddigi egyeztetések alapján nem számítanak a kollégiumok bezárására. A közleményükben is hangsúlyozták:

a kollégiumok bezárását sem a vizsgaidőszak, sem pedig a szorgalmi időszak alatt nem tartják elfogadhatónak.

Budai Marcell kifejtette: egyes intézmények olyan téli szünetben gondolkodnak, amiben hamarabb lezárul a vizsgaidőszak, és a tavaszi félév február közepén, vagy március elején kezdődik. A két időszak között kialakuló szünetben szüntetheti be működését az intézmény, ezalatt gondolkodnak a kollégiumok bezárásán. Ez egészen addig elfogadható, amíg a hallgatókkal kooperációban történik.

Hírdetés

„Sajnos vannak olyan hallgatók, akik életvitelszerűen laknak a kollégiumokban és tulajdonképpen nem tudnának hova menni, vagy sokkal rosszabb környezetbe kellene menniük” – jelentette ki. Másoknak pedig a megélhetését veszélyeztetheti a bezárás, mivel munkájuk az egyetem városához kötődik.

A közleményük másik fontos pontja a 18 fokos fűtési limit ellen való tiltakozás.

A HÖOK kommunikációs vezetője szerint a minisztérium erre nyitott, de a limit csak az állami fenntartási kollégiumokra vonatkozik, máshol a fenntartóra bízzák. A jogszabály a 18 fokot a közintézményekre írja elő, de azt szeretnék, hogy a kollégiumok a kivételek közé tartoznának.

Valószínűleg a hallgatói visszajelzések megerősítik, hogy az egyetem előadótermében előírt 18 fok nem „elképesztően tragikus dolog” az oktatás minőségére nézve. Azonban ebben a hőmérsékletben aludni, élni „az azért kicsit túlzásnak tűnik. Még nem látunk ettől a javaslattól egyértelmű elhatárolódást, de még nincsen elfogadva sem” – tette hozzá Budai Marcell.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »