Búcsúznak Potápi Árpád Jánostól az erdélyi politikai és civil szervezetek, intézmények, politikusok

Búcsúznak Potápi Árpád Jánostól az erdélyi politikai és civil szervezetek, intézmények, politikusok

Közösségi oldalukon búcsúznak a csütörtökön váratlanul elhunyt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól az erdélyi politikai és civil szervezetek, intézmények.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Facebook-oldalán közzétett búcsúüzenetében „régi barátnak” nevezi a hirtelen távozó államtitkárt. „Tevékenyen szolgálta és kitartóan alakította az elmúlt másfél évtized nemzetpolitikáját. Ahol tudott, segített. Gyászolja őt minden erdélyi magyar közösség, ahol az elmúlt években megfordult. Isten veled, Árpád!” – írta az RMDSZ elnöke, akinek üzenetét a szövetség oldalán is megosztották.

Potápi Árpád János halálhíréről az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is beszámolt közösségi oldalán. „Élete és munkássága egyet jelentett azzal, amire felesküdött: nemcsak ismerte, hanem szolgálta is a Kárpát-medence magyarságát és közös nemzeti célkitűzéseinket. Az erdélyi magyarok mindig, minden körülmények között számíthattak rá. Emlékét megőrizzük!” – fogalmazott az üzenetben a kisebbik erdélyi magyar párt.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) is megdöbbenésének adott hangot az államtitkár váratlan halála kapcsán. „A Kárpát-medencei magyar civil szervezetek és közösségek következetes támogatását nemcsak munkájának, hanem hivatásának tekintette, ezen tevékenysége elismeréseként, megtiszteléseként az EMKE 2023-ban Kötő József-díjjal tüntette ki, melyet alázatosan, tovább munkálkodva köszönt meg” – írta a rangos erdélyi civil szervezet.

Hírdetés

Potápi Árpád Jánostól a marosvásárhelyi magyarság rendezvényének, a Vásárhelyi Forgatagnak a szervezői is Facebook-oldalukon búcsúztak. „Mindig velünk, mindig mellettünk volt. Támogatással, jó szóval, jelenlétével erősítette a marosvásárhelyi közösséget és a Vásárhelyi Forgatagot” – írták. Emlékeztettek, hogy tavaly Bethlen Zsuzsanna-díjjal tüntették ki a fideszes politikust, aki – mint fogalmaztak – „az egész Kárpát-medence jóakarója volt”.

Potápi Árpád János haláláról Magyarország Kolozsvári és Csíkszeredai Főkonzulátusa is megemlékezett Facebook-oldalán, és több székelyföldi politikus is ily módon búcsúzott tőle. „Az örök vadászmezőkön lovagolsz tovább, kedves Árpád. Isten veled!” – írta Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök emlékeztetett: az államtitkár idén is a lovas zarándoklat élén érkezett a csíksomlyói nyeregbe. “Ő volt a magyar-magyar együttműködés egyik jó példája. Intézményes gyászunk jeléül fekete zászlót teszünk ki” – írta. Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök úgy fogalmazott: Potápi Árpád János áldozatos munkája meghatározó volt az erdélyi magyar közösség számára.

MTI

The post Búcsúznak Potápi Árpád Jánostól az erdélyi politikai és civil szervezetek, intézmények, politikusok appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »