Búcsút mondhatunk az útnyilvántartásnak

A havi bérleti és a lízingdíj áfája 50 százalékának levonását választó cégek mentesülhetnek a vállalati autó üzleti és magáncélú használatának elkülönítését előíró útnyilvántartások vezetése alól – ilyen értelmű derogációt ért el a Pénzügyminisztérium Brüsszelben. A szaktárca a vállalkozások bürokratikus terheit csökkentő szabályozás gyors bevezetését ígéri, a lépéstől megugorhat a lízingpiac és az új autók értékesítése is.

Sikerrel lobbizott a Pénzügyminisztérium Brüsszelben a hazai vállalkozókért: az Európai Unió derogációt (engedményt) adhat az egységes áfaszabályok végrehajtása alól – legalábbis egy most megszületett uniós tanácsi határozat alapján. Eszerint a nem kizárólag üzleti célokra használt személygépkocsik bérleti díjának és a nyílt végű pénzügyi lízing törlesztőrészletének a levonható áfaösszegét átalányként is meg lehetne állapítani.

A tervek szerint a választható áfaátalány 50 százalék lenne, azaz a használatot megosztó autók után az esedékes bérleti vagy lízingdíj áfatartalmának a felét lehetne automatikusan levonni – ebben az esetben tehát mentesülnének a cégek a szigorú útnyilvántartás vezetése alól.

Természetesen azoknál az adózóknál, ahol az üzleti célú autóhasználat nagyobb arányú, és ezért indokolt lenne az átalánynál magasabb levonási hányadot érvényesíteni, ezt a hatályos rendszer szerint továbbra is meg lehet majd tenni – ám ebben az esetben továbbra is igazolni kell az eltérő mértékű üzleti használatot.

Hírdetés

Fontos hangsúlyozni, hogy hasonló, az elszámolást leegyszerűsítő szabályozást – szintén tanácsi jóváhagyásra – már több tagállamban is bevezettek. Magyarországon ahhoz, hogy életbe léphessenek az új szabályok, a parlamentnek is el kell fogadnia az erről szóló rendelkezéseket.

A tanácsi határozatot kommentálva Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak hangsúlyozta: a szaktárca azért kezdeményezte a derogációt, hogy Magyarország a vállalkozók javára eltérhessen az uniós irányelvtől, amelynek rendelkezéseit minden tagállam köteles betartani. A lépés beleillik a kormányzat bürokráciacsökkentő terveibe, és az ügyfélbarát adózás megteremtését célzó minisztériumi intézkedéscsomaggal is összhangban van. Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy

miután az EU-szabályozás lehetőséget ad az egyszerűsítésre, a kormány a szükséges módosításokat előkészíti, és a tervek szerint már a jövő évtől jelentősen csökkenhet a megosztott használatú céges autókkal járó adminisztrációs teher.

A Magyar Lízingszövetség régóta szeretné elérni a derogációt, álláspontja szerint az egyszerűsítést célzó kérés azért indokolt, mert a mostani szabályozás alapján az áfa levonása csak részletes dokumentációval együtt lehetséges. Márpedig ez jelentős adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra – mondta a Világgazdaságnak Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »