Bucira verték a liberális újságírót, miután szóvá tette a “fasiszta” graffitit Lengyelországban

Bucira verték a liberális újságírót, miután szóvá tette a “fasiszta” graffitit Lengyelországban

Egy lengyel járókelő megtámadta Przemysław Witkowski liberális újságírót, miután meghallotta, hogy a férfi kritizálta az Odera rakpartjára felfestett buziellenes és általa “fasisztának” nevezett feliratokat.

Witkowski, aki “újságíróként, költőként és a wroclawi egyetem oktatójaként” dolgozik, a támadás során több sérülést is szenvedett, az orra és a járomcsontja eltört.

Witkowski elmondása szerint a barátnőjével biciklizett az Odera partján, amikor hőbörögni kezdett a falra felfestett feliratok miatt. A feliratok közt olyanok szerepeltek, mint „LMBTQ pedofília”, „Elég a pedofil LMBT-ből”, „Pusztítsd el a marxistákat! Légy aktív” és „Good night left side” („Jó éjt, baloldal”). Witkowski szerint egyes feliratok arra engedtek következtetni, hogy a nemzetközi szélsőjobboldali szervezetnek, az Autonóm Nacionalistáknak közük lehetett hozzájuk.

Az újságíró megjegyezte a barátnőjének, hogy “botrányos”, hogy ilyen feliratok vannak a város több pontján is. Miután zsákutcába tekertek, mindketten visszafordultak, de Witkowski biciklijével valami probléma volt, ezért kicsit lemaradt a hibát elhárítani. Ekkor megszólította egy 20 év körüli járókelő, aki megkérdezte tőle, hogy tetszenek-e neki a feliratok. Witkowski azt válaszolta, hogy nem. Ekkor a járókelő megütötte az újságírót, majd tovább ütlegelte.

Hírdetés

Ez az újságíró verziója, ami onnantól kezdve kicsit életszerűtlen, hogy a korábbi megjegyzéseitől távol kapta a verést, kérdéses, hogy egyáltalán hallotta-e a támadó a nézeteit.

Witkowski a támadást követően kiposztolt a saját Facebook falára egy fényképet a véres arcáról, amihez azt a kommentárt fűzte, hogy „így jársz, ha nem tetszenek a fasiszta feliratok az Odera mellett”.

Később újabb képet posztolt magáról a kórházból, amin látszik, mennyire feldagadt az arca a veréstől. Véleménye szerint egyértelmű, hogy a támadás politikailag és ideológiailag motivált volt.

Witkowski egyébként számos cikket írt pont a szélsőjobboldal előretöréséről Lengyelországban, egyik legfrissebb cikke a krytykapolityczna.pl hírportálon a lengyel Függetlenség Napján tartott felvonulás eseményeit dolgozta fel, amin jelentős számú szélsőjobboldali vett részt.

(Mérce nyomán) 


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »