Brutálisan drágul a gáz a háború és az amerikai zsidók kardcsörtetése miatt

Brutálisan drágul a gáz a háború és az amerikai zsidók kardcsörtetése miatt

Míg egy évvel ezelőtt 17 euróba került egy megawattóra földgáz a holland TTF gáztőzsdén, addig pénteken már 190 euró fölötti áron jegyezték az áprilisi szállításra szóló kontraktusokat.

Már ez is rekord drágulásnak számított, azonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapi nyilatkozata, amelyben közölte, hogy újabb, az energiaszállításokat érintő szankciók lehetőségét vizsgálják Oroszországgal szemben, lényegében piaci pánikhoz vezetett.

Hírdetés

A kőolaj mellett a gázszállítások rövid távú megszakításának aggodalma miatt a hétfő délelőtti kereskedésben gyorsan átlépte a 310 eurós határt a megawattóránkénti áprilisi szállításra szóló határidős ár. Kilenc óra után elugrott 322-ig, majd visszakorrigált, de azóta sem esett 310 euró alá.

Az ipari nagyfogyasztók számára lehet fájdalmas, hogy a későbbi lejáratokra szóló kontraktusok is kivétel nélkül 200 euró fölöttiek. A második negyedévre 2,94 euró fölött, a harmadik negyedévre 282 eurós, míg negyedik negyedévre 202 euró feletti megawattóránkénti árakat adtak.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »