Brutálisan csapott le az ónos eső Heves megyére, egymás érik a balesetek

Brutálisan csapott le az ónos eső Heves megyére, egymás érik a balesetek

Egerben gyalogost gázoltak, Verőszalán három embert sodort el egy autó, Szilvásváradon nem tudták elvinni a szemetet.

Reggel 9 óráig közel 20 baleset történt Heves megyében – számolt be közösségi oldalán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. Kovács Nikoletta rendőrségi sajtóreferenstől a Heol.hu megtudta, csütörtökön reggel egy gyalogos gázolás is történt Egerben, a Verőszala utcában, ahol egy személyautó három embert sodort el, a portál értesülése szerint mind a hárman könnyebben sérültek meg.

Szilvásváradon a szemétszállítás maradt el a rendkívüli időjárás okozta problémák miatt. Sirokban a forgalmasabb helyeken, – üzletek, orvosi rendelő, iskola , óvoda előtt – a reggeli órákra járhatóvá tették a szakaszokat, azonban a meredekebb utcaszakaszokon fokozott óvatosságra intenek.

A rendőrség felhívja a figyelmet:

  • fontos a téli gumival felszerelt,
  • megfelelő műszaki állapotú jármű használata,
  • nagyobb követési távolság,
  • sebesség csökkentése,
  • lehetőleg kerüljük az előzést,
  • különös óvatosság a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél.
  • Hírdetés

    A rendőrség továbbá kiemelte: az utakon a szokásosnál is óvatosabban és figyelmesebben kell közlekedni, indulás előtt számolva azzal, hogy a szokásos menetidő megnyúlhat, a célba érés hosszabb időt vehet igénybe.

    A gépjárművezetőknek számolniuk kell azzal, hogy csúszós úton mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel.

    Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk! Óvatosan vegyük le lábunkat a gázpedálról (ne hirtelen, mert hirtelen fékhatásra kitörhet az amúgy is instabillá váló autó).

    Téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a száraz utas rutinsebességgel! Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból!

    Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás.

    Az erős fékezéssel a tapadás teljes elvesztését kockáztatja a sofőr. Helyzettől függően a cél a kocsi stabilizálása, amely ismételt ellenkormányzással, enyhe gázadással-gázelvétellel, finomabb fékezéssel oldható meg. Ha fékezéskor dolgozni kezd a blokkolásgátló, enyhítsünk a fékhatáson, majd újra kezdjük fokozni.

    Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék.

    Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk,

    motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására! Hamar váltsunk fel kézi váltós autóban, hogy a keréknek kisebb esélye legyen az elkaparásra! Az automata váltót tegyük téli állásba.

    Az időjárás-előrejelzés szerint csütörtök délutántól elvonul a csapadék.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »