Brutálisan bánnak a migránsokkal

Brutálisan bánnak a migránsokkal

Embertelen bánásmódra, kínzásokra panaszkodnak a bolgár rendőrök részéről azok a migránsok, akik most a magyar határon várnak bebocsátásra. De nem csak a rendvédelmi szervek bánnak kemény kézzel a menekültekkel: a migránsválságra válaszul az utóbbi hónapokban több helyi úgynevezett önvédelmi csoport alakult Bulgáriában, amelyek egyre aktívabbak.

Az egész bolgár sajtót bejárta az az amatőr videó, amelyen felfegyverkezett emberek feltartóztatnak három migránst az erdőben, hátrakötözik a kezüket, majd azt üvöltik nekik, hogy azonnal menjenek vissza Törökországba. A menekültek később mégis a határrendészek kezére kerültek, a parancsnokuk, Antonio Angelov pedig a bolgár BTV-nek elmondta: a videón látható migránsok afgánok voltak, az efféle letartóztatások pedig törvényellenesek.

Nem csak a civilek erőszakosak

A bolgár civilek túlbuzgósága nem egyedi: a múlt hónapban portálunk is beszámolt Dinko Valevról, aki 25 migránst fogott el a bolgár–török határ mellett, Dolno Jabalkovónál. A férfi akkor elmondta: azon dolgozik, hogy további önkénteseket toborozzon a „migránsvadászatra”. Habár Rumiana Bacsvarova bolgár belügyminiszter arra kérte a médiát, értesítse a rendőrséget, ha törvényellenes tevékenységről szerez tudomást, ez láthatóan nem ijesztette el az önjelölt „határőröket”.

A mostani eset után a bolgár miniszterelnök is kellemetlen helyzetbe került: kezdetben még dicsérte a „fiúkat”, és azt mondta, hogy az ország határainak őrzése közös feladat. Miután viszont a jogvédők felemelték a hangjukat, azonnal megváltozott a véleménye: kijelentette, hogy nem tűr semmilyen embertelenséget, és a túlkapásokat üldözniük kell a hatóságoknak.

A jogvédők tiltakozása a rendőrséget is cselekvésre késztette: kedden letartóztattak egy férfit, aki videózta az eseményeket, az ügyészség pedig vizsgálatot indított az ügyben.

Hírdetés

A hatóságok sem finomkodnak

Hasonló bánásmódról számoltak be a múlt héten a vajdasági Pannon RTV-nek azok a migránsok, akik a szabadkai buszpályaudvaron várták, hogy Magyarországon keresztül továbbutazhassanak Nyugat-Európába. Csakhogy ők már a bolgár rendőrökre panaszkodtak, hogy azok embertelenül bántak velük.

„Letartóztattak bennünket. Sok verést kaptunk, és meg is kínoztak. Minden pénzünket elvették. Több barátomat megverték. Egy barátom meghalt Bulgáriában. Nem mehetünk vissza. Most azt kérjük a magyar kormánytól, hogy nyissa meg a határait. Azért, hogy Európába mehessünk” – panaszolta az egyikük, aki azt állította, hogy Afganisztánból érkezett.

A csoport tagjai már megpróbáltak a szerb–magyar zöldhatáron keresztül az EU területére jutni, azonban nem jártak sikerrel. Elmondták: ha továbbra sem tudnak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutni, visszamennek Afganisztánba.

Egyre többen vannak a magyar határon

Portálunknak Varga Tibor, a Kelet-Európa Misszió karitatív szervezet szabadkai vezetője is megerősítette, hogy egyre több menekült érkezik Szerbiába Bulgárián keresztül, aki Magyarországon át hagyná el az országot. A Pannon RTV szerint a migránsok már megállás nélkül érkeznek a szerb–magyar zöldhatárhoz, ahonnan naponta mintegy százan próbálnak meg törvényes, illetve illegális úton az Európai Unióba jutni.

A beszámolók szerint ők most a Horgos közelében lévő tranzitközpontnál táboroztak le, ahol sátrakban várják, hogy beengedjék őket Magyarországra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »