Brutális szabályokra számíthat, aki erre a helyre tervezi a nyaralását

Brutális szabályokra számíthat, aki erre a helyre tervezi a nyaralását

Írásos fogadalmat kell tenniük a tisztaság megőrzésére és a visszafogott viselkedésre azoknak a turistáknak, akik a fél évig tartó nagytakarítás után felkeresik a Fülöp-szigetek világhírű üdülőparadicsomát, az álomstrandjairól ismert aprócska Boracay-szigetet, amelyet péntektől már külföldiek is újra látogathatnak. A belföldi látogatók előtt már október 15-én megnyitották az álomszigetet.

Minden érkező turistának alá kell írnia egy papírlapot, amelyen kötelezettséget vállal arra, hogy Boracay hófehér, púderfinomságú homokjának és kristálytiszta vizének megőrzése érdekében

– közölte a Fülöp-szigetek idegenforgalmi minisztériuma. Az üdülőparadicsom tisztaságának, szépségének és nyugalmának megőrzése céljából szigorúan korlátozzák a szigeten zajló tevékenységek számát is, így például a turisták a búvárkodáson kívül semmiféle vízi sportot nem űzhetnek. Száműzték a strandokról a különféle csepűrágókat, tűznyelőket, árusokat, masszőzöket, még a híres homokvárak építését sem engedik meg.

Az egykori „buliszigeten” nem engedélyezik többé a több tízezer fő részvételével minden év május 1. körül tartott nagy mulatságokat sem.

A 34 ezer helyi lakoson kívül egy időben csak 19 215 turista tartózkodhat a parányi szigeten, naponta csak 6405 látogató érkezését engedélyezik, és csak olyanokét, akik igazolni tudják, hogy előre lefoglalt szállással rendelkeznek, e célból felvették a kapcsolatot a helyi és külföldi légitársaságokkal is.

Hírdetés

A turisztikai minisztérium szerint a szigeten lévő 455 szálláshely közül az újranyitás napjáig mindössze 68 teljesítette a működés megszigorított feltételeit, ezért egyelőre csak 3516 szoba áll a turizmus rendelkezésére.

A Manilától 315 kilométerre délre fekvő, 10 négyzetkilométeres üdülőszigetnek tavaly több mint kétmillió helyi és külföldi vendége volt az idegenforgalmi hivatal adatai szerint. Idén áprilisban Rodrigo Duterte elnök elrendelte a lezárását, mivel a túlzott forgalom hatására – megfogalmazása szerint – már kezdett „pöcegödörré” válni, az ott működő szállodák, éttermek és egyéb vendéglátóhelyek ugyanis évek óta a tengerbe ürítették szennyvizüket.

A sziget rehabilitációja 2019 decemberig folytatódik: addigra a kikötőket, utakat, szennyvíz- és csatornahálózatot is teljesen befejezik.

A manilai kormány bezárással fenyegetett meg több más felkapott, túlszennyeződés fenyegette üdülőszigetet (El Nido, Oslob) is, de az eddigi információk szerint azok sietnek maguk rendet tenni a házuk táján.

Boracay szigetét az elmúlt években több rangos utazási magazin is a világ (egyik) legjobb üdülőszigetének választotta, a 2010-es évek elején részben még a nyugalma miatt, ám a nagy nyilvánosság hatására a látogatók száma az egekig szökött, és Boracay zajos buliszigetté vált, a túlterheltség okozta ökológiai károkkal sem tudott megküzdeni.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »