Brutális fegyverkezésbe kezdenek a britek

A terrorizmus elleni harc és a biztonság növelése érdekében az elkövetkező tíz évben 178 milliárd fontot, vagyis 79 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget költhet Nagy-Britannia harci gépekre és egyéb fegyverekre, technikákra.

David Cameron brit miniszterelnök ma ismerteti a törvényhozásban azt a tervét, ami szerint 12 milliárd fonttal (5300 milliárd forint) növelnék a szigetország katonai beszerzéseit ebben az évben, tekintettel azokra a kormányzati kötelezettségvállalásokra, amelyeket a terrorizmus elleni harc és a biztonság növelése ró az országra – írta a Bloomberg. A katonai képességek fokozása érdekében többek között tengerészeti járőr repülőgépeket, vadászgépeket szereznének be, de jutna pénz további gyors reagálású csapatok felállítására is. A kormányfő emellett bemutatja azt a teljes kiadási tervet is, ami összességében 178 milliárd fontot (79 ezer milliárd forint!) irányoz elő az elkövetkező évtizedben a brit fegyveres erők fejlesztésére, működtetésére.

Beszállnak az Iszlám Állam elleni légicsapásokba

A cikk szerint az Egyesült Királyság hosszú harcra készül fel a terrorizmus ellen, azt követően, hogy az Iszlám Állam (IÁ) magára vállalta az orosz utasszállítógép elleni és a Párizsban végrehajtott merényleteket. A védelmi képességek növelésére tett további lépéseket egy nappal azután ismertetik, hogy George Osborne pénzügyminiszter bejelentette, 30 százalékkal növelik a terrorizmus elleni küzdelem költségvetését, többek között azzal a céllal, hogy a britek is beszállhassanak az Iszlám Állam csapatainak bombázásába Szíria és Irak területén.

Hírdetés

 

Ehhez persze a kormánynak még meg kell szereznie a törvényhozás jóváhagyását is, amire van esély. Mindenesetre Osborne a maga részéről támogatja a katonai akciót, ahogy fogalmazott: aligha érhet véget a polgárháború anélkül, hogy ne lépnének fel az IÁ szíriai bázisai ellen, s ebből a RAF-nak, a Királyi Légíerőnek is ki kell vennie a részét a nemzetközi szövetséges erők oldalán.

Jelentős megrendelésekre számít a hadiipar

Mindenesetre a hétfői bejelentéseket feszült várakozással figyeli a brit hadiipar is, mivel a tervezet tartalmazza a Brit Légierő Eurofighter Typhoon típusú harci gépek hadrendben tartásának tízéves meghosszabbítását is. A Typhoonok élettartamának kitolása jelentős lökést adna a BAE Systems cégnek, amelyik brit résztvevője a gépeket gyártó páneurópai konzorciumnak, s akik éppen november 12-én jelezték, hogy a megrendelések elmaradása miatt kénytelenek visszafogni a termelést, annak ellenére is, hogy Kuvait 28 gépet rendelt a típusból. Persze más cégek, így az amerikai Boeing, a Lockheed Martin és a General Dynamics is haszonélvezője lehet a biztonság költségvetés kiterjesztésének. Így a Boeing kilenc P8-as torpedóvetővel szerelt, tengeri járőrözésre tervezett harci gépet szállíthat, de megháromszorozhatják a 2023-ig tervezett F–35-ösök szállítását is, nem beszélve közel 600 szárazföldi harcjármű megrendeléséről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »