Brutális bírság a magyar feliratért

Brutális bírság a magyar feliratért

Óriási összegre, közel 100 ezer euróra bírságolták jogerősen Korond polgármesterét, Katona Mihályt a Községháza felirat eltávolítását előíró bírósági határozat végrehajtásának megtagadása miatt.

A Maszol hírportál tudósítása szerint a pénzbüntetést még a Hargita megyei törvényszék szabta ki a múlt év végén egy Dan Tanasă által indított per nyomán. Korond polgármesterének fellebbezését a marosvásárhelyi ítélőtábla hétfőn elutasította, így vált a bírság jogerőssé.

A Hargita megyei törvényszék előbb egy 2016 februárjában hozott ítélettel kötelezte a Községháza felirat eltávolítására Katona Mihályt. Ez az ítélet a marosvásárhelyi ítélőtábla 2016. szep­tember 20-án hozott határozatával jogerőssé vált. Dan Tanasă azt állítja: Katona Mihály akkor eltávolította ugyan a feliratot, de 2016. október 21-én törvénytelen módon visszahelyezte. Ezután perelte be a magyarellenes blogger által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) a polgármestert jogerős bírósági ítélet végrehajtásának megtagadása miatt.

Hírdetés

A marosvásárhelyi táblabíróság hétfői ítélete szerint Katona Mihálynak a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, 380 lejt kell kifizetnie 2016. október 21-től számítva minden egyes napért, ami a Községháza felirat eltávolításáig eltelik. A bíróság arra is kötelezte a polgármestert, hogy szintén 2016. október 21-től számítva napi 100 lej késedelmi díjat fizessen a panaszosnak, azaz Dan Tanasă egyesületének mindaddig, amíg a magyar felirat le nem kerül a községházáról. Ez azt jelenti, hogy Katona Mihálynak annyiszor 480 lejt kell kifizetnie, ahány nap eltelik 2016. október 21-től az ítélet végrehajtásáig. Vagyis a polgármesternek akkor is 430 ezer lej körüli összeget kell kifizetnie, ha azonnal eltávolítja a feliratot.

Katona Mihály koncepciós pernek nevezte a Dan Tanasă által kezdeményezett eljárást, és attól tart, hogy ez az ítélet precedenst teremt. Az elöljáró szerint a fellebbviteli eljárás során egyáltalán nem vették figyelembe az általa benyújtott bizonyítékokat. Hiába csatoltak kép- és videófelvételeket, valamint hivatalos jegyzőkönyvet a bírósági ítélet végrehajtásáról (azaz az eredeti Primăria – Községháza feliratok eltávolításáról), ezeket nem fogadták el. A 2016 októberében eltávolított felirat helyére a Casa comunală / Községháza felirat került – magyarázta. Ez esetben a magyar szöveg tükörfordítása a románnak, az új feliratot nem kívánják eltávolítani, a további lépésekről azonban egyelőre nem tudott nyilatkozni. A polgármester elmondta: szeretne az RMDSZ politikusaival tárgyalni a kialakult helyzetről, és mindenképpen jogi segítséget kér, mielőtt „teljesen kivégeznék”.

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »