Brüsszeli parancs a magyar rabszolgának: Négy hét után be kell engedni a kontinensfoglalókat

A kedd éjfél óta hatályos új magyar menedékjogi szabályozás értelmében naponta csak harmincan adhatják be Magyarországra a kérelmüket. Ez azzal jár, hogy a többi menedékkérő hetekig várakozik a határon, a tranzitzóna szerb oldalán.

Magyar Menedék - Tepe

Az Európai Bizottság szóvivője, Natasha Bertaud emlékeztette az EUrologust, hogy Magyarország ellen már most is zajlik egy kötelezettségszegési eljárás, amiért a menedékjogi szabályok egyes elemei ellentmondanak az uniós jognak.

Az Európai Bizottság több kifogást is emelt, például a korlátozott fellebbezési jog és az anyanyelvhasználat hiánya miatt. Brüsszel szerint nem tartjuk tiszteletben a menedékkérők jogait.

A tranzit zónák kezelésére azonban szabad kezet ad a tagállamoknak az EU-s jog: Magyarország dönthet arról, hogy milyen eljárás keretében vizsgálja meg a kérelmek tartalmát. A kikötés annyi, hogy a magyar hatóságoknak kötelező megvizsgálni minden kérelmet, amit leadnak a határon. „Ha négy héten belül nem születik döntés, a menedékkérőt be kell engedni a tagállam területére, hogy feldolgozhassák a kérelmét” – írta az Európai Bizottság.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »