Brüsszeli korrupció: újabb képviselőt függesztettek fel

Brüsszeli korrupció: újabb képviselőt függesztettek fel

Felfüggesztették Maria Szpiraki görög EP-képviselőt, aki szintén benne volt abban a hatalmas brüsszeli baloldali korrupciós botrányban, ami a múlt héten robbant ki.

Maria Spyraki | Martens Centre

Szpiraki – martenscentre.eu

Az Új Demokrácia nevű görög konzervatív kormánypárt felfüggesztett egy csalással gyanúsított európai parlamenti képviselőt pénteken. A párt közleményben jelentette be a néppárti Maria Szpiraki felfüggesztését az ellene zajló nyomozás lezárásáig.

Az Európai Ügyészség csütörtökön a parlamenti asszisztensek javadalmazásával kapcsolatos csalás ügyében Szpiraki és a katari korrupciós botrány miatt már őrizetbe vett Eva Kaili mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Laura Codruta Kövesi főügyész az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kapott vizsgálati jelentés alapján indítványozta a lépést, amelyről az Európai Parlament plenáris ülésen szavaz majd.

Hírdetés

Szpiraki elmondta: önként elfogadja mentelmi jogának felfüggesztését, hogy bizonyítsa ártatlanságát. Nyomatékosította: a Katar-gate néven elhíresült korrupciós botrányhoz semmi köze.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök csütörtökön súlyosnak nevezte a két görög EP-képviselőt érintő botrányt.

Elképesztő korrupciós botrány tört ki múlt héten az Európai Parlamentben. Az EP számos csúcspolitikusa idegen külföldi érdekek szolgálatába állt. Előbb az derült ki, hogy óriási pénzekért Katar érdekében dolgoztak.

Aztán az is, hogy a marokkói titkosszolgálat is alkalmazta őket.

A hatóságok számos házkutatást tartottak, több millió készpénzt és ajándékokat foglaltak le. A botrány főszereplője Eva Kaili, szocialista EP-képviselő, aki egyben az Európai Parlament alelnöke is. A szálak – nem meglepő módon – a Soros-hálózatig is elérnek.

Ideje, hogy lecsapoljuk a brüsszeli mocsarat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcson.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »