Brüsszeli cirkusz – EP: érvénytelen az európai tanácsi nyilatkozat

Az Európai Parlament (EP) kétségbe vonja az Európai Tanács (ET) azon nyilatkozatának érvényességét, amely felfüggeszti a jogállamisági eljárás alkalmazhatóságát az Európai Unió Bíróságának jóváhagyásáig – szerepel abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Unió hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alapról fogadott el csütörtöki plenáris ülésén az EP.

 A 496 szavazattal, 134 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az uniós szerződések értelmében a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács nem lát el jogalkotói feladatokat, ezért „egyetlen politikai nyilatkozata sem tekinthető a jogszabályok értelmezésének”.

Kijelentették, hogy az Európai Bizottság teljesen független, és a tanácsi következtetések „nem tehetők kötelezővé az uniós bizottság számára a jogi aktusok alkalmazása során”. Véleményük szerint felesleges az ET decemberi csúcsértekezletén elfogadott zárónyilatkozat azon része, amely szerint a bizottságnak nem lenne szabad alkalmaznia a jogállamisági eljárást addig, amíg a bíróság nem hoz döntést az eljárás megsemmisítéséről vagy fenntartásáról. Az EP és az ET közötti megállapodás egyértelmű: a mechanizmus január elsejével életbe lép – hangsúlyozták.

Az EP szerint a tanácsi döntések egyhangúságát előíró szabály elavult és kontraproduktív. A képviselők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az egyhangú szavazási szabály miatt a tanács indokolatlanul késlekedett egyebek között a költségvetés és a saját forrásokra vonatkozó határozat elfogadásával. Az Európa jövőjéről szóló, a közeljövőben megrendezendő konferencián ezen akadályok legyőzésével is foglalkozni kellene – vélekedtek a képviselők.

Hozzátették: a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretről, az intézményközi megállapodásról, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alapról és a jogállamisági rendeletről szóló csomag történelmi jelentőségű.

Hírdetés

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője a MTI-hez eljuttatott közleményében közölte: az EP többpárti állásfoglalása világosan rögzíti a jogállami mechanizmus tartalmi kereteit.

„Egyértelműsíti, hogy Orbán Viktor és a fideszes propaganda-hálózat hazudik a költségvetési zsarolás feladását jelentő tanácsi kompromisszumról és annak következményeiről” – fogalmazott.

Tájékoztatás szerint az EP állásfoglalása kimondja, hogy a jogállamisági mechanizmus január elsejével életbe lép.

Kimondja, hogy az Európai Tanács politikai nyilatkozata, amelyre „Orbán Viktor győzelmi papírfecniként hivatkozik”, nem bír jogi relevanciával, a tanács következtetései nem írják felül a korábban kidolgozott és megerősített mechanizmus törvényi kereteit. Továbbá kimondja azt is, hogy gyorsított eljárás lefolytatását kéri az Európai Bíróságtól a mechanizmus megtámadása esetén. Hamis volt tehát az az állítás, hogy a mechanizmus jogszerűségéről szóló döntés a következő választásokig is elhúzódhat – emelte ki.

„A Fidesz vezetői és közpénzből fizetett reklámemberei tudatosan hazudtak a jogállamisági mechanizmusról. Erről most már papírjuk is van” – tette hozzá a szocialista EP-képviselő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »