Brüsszelben üléseznek az energiaügyi miniszterek, többen nem támogatják a 15 százalékos kötelező gázfogyasztás-csökkentést

Brüsszelben üléseznek az energiaügyi miniszterek, többen nem támogatják a 15 százalékos kötelező gázfogyasztás-csökkentést

Az unió energiaügyi miniszterei kedden tanácskoznak a kialakult gázellátási válságról – számolt be az Index. Az Európai Bizottság múlt hét közepén mutatta be azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában. Eszerint valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást.

A testület szerint az Európai Uniót az Oroszországból érkező gázszállítások további csökkenése fenyegeti, mivel a Kreml fegyverként használja a gázexportot. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint Európának a legrosszabbra kell készülnie.

A bizottsági terv értelmében az uniós tagállamoknak szeptember végéig naprakésszé kell tenniük nemzeti vészhelyzeti terveiket, és be kell mutatniuk, hogyan kívánják teljesíteni a 15 százalékos csökkentési célt.

A lengyelek kritizálják a Bizottság javaslatát

A lengyelek – több más országgal együtt – nem értenek egyet a kötelező gázfogyasztás-csökkentéssel.

“Beszélhetünk önkéntes mechanizmusokról, beszélhetünk a spórolásról az egyes országokban”

nyilatkozta Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter, aki szerint nehéz egyetérteni egy átalányalapú fogyasztáscsökkentési célban anélkül, hogy tudnánk, milyen lesz a helyzet a következő tél során.

Hírdetés

A miniszter szerint Varsó nyitott a párbeszédre a többi tagállammal a gázellátásról, de ezeknek a megoldásoknak önkénteseknek kell lenniük. Moskwa megjegyezte, hogy a lengyel gáztárolók már most tele vannak.

A lengyeleken kívül Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Málta és Ciprus is egyet nem értésének adott hangot, Magyarország hivatalosan nem foglalt állást, de sejthető, hogy jelen állapotában nem fogja támogatni a brüsszeli javaslatot.

Szijjártó: Csak ne rontsuk tovább a helyzetet!

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter képviseli Magyarországot a mai brüsszeli tanácskozáson, az energiaügyi miniszterek ülésén. Közösségi oldalán még indulása előtt Szijjártó úgy fogalmazatott, hogy “csak ne rontsuk tovább a helyzetet!”.

Hétfőn este egy televíziós interjú során a magyar tárcavezető kiemelte, úgy gondolja, hogy nem kellett volna kommunikációs akciókkal átverni az embereket Európában, hanem világosan kellett volna vázolni a helyzetet.

“Azt mondjuk, 15 százalékkal csökkenteni kell a gázfogyasztást Európában. Jó, de ez mit jelent? Hogy minden országnak ennyivel kell csökkenteni, jó. Magyarország esetében 15 százalék – vagy bármelyik ország esetében 15 százalékos csökkentés – mit jelent? 15 százalékkal kevesebbet kell mindenkinek? Az ipari fogyasztóknak? A lakástulajdonosoknak? A háztulajdonosoknak? Vagy valaki megmondja, hogy a 15 százalék, az azt jelenti, hogy ennyivel kevesebbet égetheted a villanyt, ennyivel kevesebbet fűthetsz, ennyivel kevesebbet főzhetsz? Vagy szóval, hogy fog ez alakulni?

tette fel a kérdéseket Szijjártó, aki úgy véli, hogy ezzel megint belemennek egy kizárólag kommunikációs jelentőségű akcióba, aminek a gyakorlati megvalósítása a lehetetlennel egyenértékű.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak inkább újabb gázforrások után kellene néznie, új megállapodásokat kötnie. Az Oroszországra kivetett szaknciókkal kapcsolatban még Szijjártó hozzátette, hogy előbb-utóbb majd meg kell vitatni az Európai Bizottsággal, mert nem rendjénvaló, hogy nem annak az országnak kell kihirdetnie energiavészhelyzetet, akire kivetették a szankciókat, hanem azoknál, akik kivetették.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »