Brüsszel után Washington is beszólt a lengyeleknek

MTI nyomán

A lengyel kormány Brüsszellel szemben Washingtonra támaszkodó politikája egyelőre nem látszik túl sikeresnek. Bár Varsó igyekszik tompítani a bírálat élét, azért tény, hogy az EU után Obama is beszólt nekik,

Az amerikai elnök pénteken a lengyel fővárosban újságíróknak nyilatkozva

aggodalmát fejezte ki

Hírdetés

bizonyos lengyelországi politikai lépések és az alkotmánybíróság körüli vita megoldatlansága miatt. „A jogállamiság, a független bíróságok és a szabad média olyan értékek, amelyekre az Egyesült Államokat építették és amelyek szövetségünk alapjai” – szögezte le.

A lengyel elnök igyekszik tompítani a washingtoni bírálat élét. Andrzej Duda szombat este a TVP Info tévének nyilatkozva azt bizonygatta: négyszemközti találkozójuk alkalmával úgy tapasztalta, Obama nem látja veszélyben a lengyel demokráciá. Az amerikai elnök a varsói NATO-csúcsértekezleten vett részt.
 
Duda a tévé azon kérdésére, hogy meglepte-e Obamának a lengyel alkotmánybíróság körüli politikai vitára vonatkozó kérdése, azt válaszolta, hogy nem, mert az amerikai elnök tanácsadói előzetesen bejelentették: ez lesz az egyik téma, amelyről beszélni akar vele. Obama azt mondta: nem jó, hogy kialakult ez a helyzet, de végül is egy politikai vitáról van szó. „Obama elnök tapasztalt politikus, aki jól tudja, hogy ilyen dolgok előfordulnak egy demokráciában”, és az Egyesült Államokban is vita van arról, hogy ki töltse be a legfelsőbb bíróság elhunyt tagjának a helyét – mondta Duda, hozzátéve: reméli, a lengyel alkotmánybírósággal kapcsolatos vita ott fog megoldódni, ahol elkezdődött: a parlament alsóházában.

A lengyel parlament alsóháza új alkotmánybírósági törvényt szavazott meg a múlt héten, az Európai Bizottság által kifogásolt jogszabály helyett. Az újabb változat a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szerint véget vet a fél éve húzódó alkotmánybírósági válságnak, az ellenzék szerint viszont tovább mélyíti ezt.

A héten Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a szejmbeli szavazására reagálva kijelentette: a törvénytervezet komoly fenyegetést jelent a jogállamiságra, ” az éppen (a várakozásokkal) ellenkező irányba megy”.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »