Brüsszel már tényleg nem bír magával

A magyar kormány kiiktatását kéri a volt német pénzügyminiszter az uniós pénzek költéséből

Mivel az uniós pénzeket saját maga újraválasztására használná a Fidesz, így a kifizetések azonnali leállítását követeli több visszavonult európai politikus – egy erről szóló nyílt levelet köröztetnek az Európai Parlamentben.

Levélben fordul Jean-Claude Junckerhez több korábbi uniós biztos, valamint Hans Eichel korábbi német pénzügyminiszter. Azt kérik az Európai Bizottság elnökétől, hogy ideiglenesen függessze fel a támogatások kifizetését Magyarországnak. Kivéve az összeg azon részét, amely közvetlenül érkezik Brüsszelből a kedvezményezettnek.

Az elmúlt évek során úgy alakították át Magyarország teljes intézményi és jogi rendszerét, hogy lényegesen könnyebben lehessen a kifizetések jelentős részét közvetlenül vagy közvetve bizonyos üzleti és politikai körökhöz juttatni

– így kezdődik Eichelék indoklása. „Teszik ezt annak ellenére, hogy hátrányos a magyar társadalom számára” – ítélnek a visszavonult politikusok. Majd lábjegyzetelve egy rövidebb vádirat következik. Szerintük a Fidesz gyakorlatilag átvette a főügyészséget és az Alkotmánybíróságot, miközben az ország alaptörvényét kedvére változtatja a hatalom. A sajtószabadságot kiüresítették, a média döntő többsége fideszes befolyás alatt áll, és az információkhoz való hozzáférést számos új jogszabály hátráltatja. Az egyetemek elvesztették függetlenségüket – olvasható. A civil szervezetek zaklatása és fojtogatása évek óta tart. Beszédes, hogy a magyar kormány visszautasította az EU korrupcióellenes kezdeményezését, az Európai Ügyészség felállítását – érvelnek Junckernél, bár nem biztos, hogy épp őt kell erről győzködni.

Az állami beruházások több mint 95 százaléka használ fel részben EU-s pénzeket, állapítják meg a levélírók. Ahogy írják, a magyar kormány ráadásul igyekszik idén és jövőre lehívni a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban neki járó összegeket. Úgy látják, hogy ennek az oka a Fidesz választási esélyeinek növelése, méghozzá elfeledkezve arról, mi lesz, ha 2018 tavaszára kiürül a kassza.

Hírdetés

Az aláírók úgy ítélik meg, ez hátrányos az üzleti világnak, a pénzek elköltésének siettetése ezen túl csökkenti a hatékonyságot és növeli a korrupciós kockázatot. E miatt különösen sürgős számukra az ügy. Gajus Scheltema korábbi holland nagykövetet idézik, aki diplomáciai botrányt kavaró nyilatkozatot adott idén a 168 órának. Ezek szerint „nem finanszírozhatunk korrupciót, és nem tarthatunk életben egy korrupt rezsimet”. A pénzek leállítását követelők azt is idézik Scheltemától, hogy a fejletlen magyar régiók támogatása továbbra is szolidaritási kérdés. Ez azonban közvetlenül a bizottság feladata lenne. 

A fentiek miatt javasolják azt, hogy ideiglenesen állítsák le a kifizetéseket, és minden támogatást állítsanak helyre amint biztosítottak a demokratikus alapok és felléptek a korrupció ellen. Az Európai Bizottság feladata, hogy megvédje az unió pénzügyi érdekeit, és a szervezetnek eleget kell tennie kötelezettségének Magyaroroszág kapcsán minden további késlekedés nélkül – zárul a levél.

Az aláírók:

  • Hans Eichel, társalapítója és korábbi első embere a G20-ak csoportjának, Németország volt pénzügyminisztere
  • Pascal Lamy, Francaiország volt uniós biztosa, a Jacques Delors Intézet tiszteletbeli elnöke
  • valamint Franz Fischler és Yannis Paleokrassas volt uniós biztosok.
  • A válasz lehetősége Junckeré.


    Forrás:gondola.hu
    Tovább a cikkre »