Brüsszel: magyar hangok a bezárt városból

Van olyan brüsszeli negyed, ahol háborús övezetbe csöppen az ember, két sarokkal arrébb viszont minden a régi kerékvágásban folyik. Magyarok meséltek portálunknak helyszíni tapasztalataikról, mindennapjaikról a „bezárt városban”.

Hétfő este a belga nemzetbiztonsági bizottság meghosszabbította a napok óta érvényben lévő, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget („menace sérieuse et imminente”, azaz „komoly és közelgő fenyegetés” miatt) Brüsszelben. Ez a legmagasabb szintű veszélyhelyzet, a hatóságok bármikor korlátozhatják a városlakókat mozgásukban, akár fegyverrel is. Erre volt is példa: egy férfi kutyáját vitte volna sétáltatni a központhoz közel, amikor a terrorelhárítók felszólították, hogy menjen vissza lakásába. Amikor nem engedelmeskedett, fegyvert fogtak rá, így végül sikerült jobb belátásra bírni.

Az incidens jól szemlélteti, mit élhetnek át ezekben a napokban a belga főváros polgárai. Tanintézmények, boltok, sportlétesítmények, bevásárlóközpontok, éttermek, múzeumok zártak be, több koncertet töröltek. Az embereket felszólították, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket. A metró szombat óta nem jár, pedig ilyen leállást korábban még akkor sem rendelték el, amikor négyes szintű volt Brüsszelben a terrorkészültség.

Méregetik egymást az emberek a megállóban

A Budapesten korábban középiskolai tanárként dolgozó Zita rövid ideje él családjával Brüsszel Etterbeek kerületében, a Merode metróállomás közelében. Lakásuk mindössze egy megállóra van az Európai Bizottság központi épületétől. A boltok nagy része az utóbbi napokban nyitva volt – leszámítva a vasárnapot, amikor mindenhol lehúzták a redőnyt. Portálunknak azt írta, amióta Brüsszelt a párizsi támadások nyomán a szélsőségesek kiemelt célpontjának tartják a hatóságok, alapvetően megváltozott a helyiek életérzése.

Amíg volt tömegközlekedés, az embereken látszott, hogy bizalmatlanabbak, legalábbis jobban megfigyelik egymást: ki száll fel a buszra, kik állnak a megállókban, ami egyébként erre a barátságos, mosolygós városra egyáltalán nem jellemző.

Zita megjegyezte, helyi szemmel úgy tűnik, mintha a lezárások inkább a rendőrségi razziák, a lehetséges terroristák ellen folytatott hajtóvadászat lefolytatását könnyítenék, mintsem az emberek biztonságát szavatolnák. Mivel azonban sok brüsszeli tényleg tart attól, hogy merénylet lesz a városban, nem feltétlenül baj, hogy majd minden sarkon járőröznek a gépfegyveres rendőrök.

A Thalys szuperexpresszhez vezető bejáratnál ellenőriz utasokat egy rendőr a brüsszeli Déli pályaudvaron november 24-én, kedden Fotó: MTI/EPA

Az állig felfegyverkezett rendőrök látványa leginkább a központhoz közeli kerületben megszokott, ahol nemcsak lakóházból van sok, de rengetegen dolgoznak, szórakoznak ebben a városrészben. Itt sűrűbbek voltak a lezárások, több rendőrségi akcióra került sor a napokban.

Hírdetés

A lakosság másik része pedig úgy gondolja, hogy ezek csak biztonsági lépések, talán túl is vannak szervezve, és nem hajlandóak félni, mert nem akarják ezzel is „kiszolgálni” a terroristákat. Mindenesetre itt, az EU székhelyén az emberek jobban hozzá vannak szokva a magasabb készültségi fokhoz, a gépfegyveresek látványához, mint például én magyarként, aki csak pár hónapra látogatott ki Brüsszelbe

– vélte „informátorunk”.

Rendőrök a Schuman téren

Szilviát meglepetésként érték az elmúlt napok történései, nem volt felkészülve ekkora felfordulásra. A szintén az Etterbeekben, a Merode-tól egy megállóra délre található Thieffry közelében lakó magyar hölgy portálunknak elmondta, a közlekedési káosz átalakította hétvégi terveit, ugyanis nemcsak a metrót állították le, de a prémétrónak nevezett, föld alatt is haladó villamosokat és más járatokat is. Amikor napi programjuk végén hazaindultak párjával, már csak néhány vonalon jártak buszok a környéken, így sokat kellett gyalogolniuk.

Szombaton és vasárnap szinte a csapból is az folyt, hogy a városháza, illetve a helyi nevezetességnek számító pisilő fiú szobra (Manneken Pis) környéki utcákat ellepték a gépfegyveres terrorelhárítók, katonák, rendőrök és páncélozott autók. Szilvia ugyanakkor azt mondta, néhány metrómegállóval arrébb, például a Schuman térnél, az Európai Tanács és a Berlaymont (Európai Bizottság) épületénél összesen két rendőrt láttak.

Az Európai Bizottság brüsszeli épülete előtt őrködik egy rendőr 2015. november 24-én Fotó: MTI/EPA

Lakóhelyükön, Etterbeekben és Brüsszel északibb kerületében, Schaerbeekben – ahol vasárnap letartóztattak egy embert a párizsi támadások kapcsán – még ennyit sem: rendőröknek és katonáknak nyoma sem volt.

Járják a katonás-tankos szelfik a netet, de azok csak a központban vannak szerintem, mert én egyet sem láttam, ahol sétáltam.

A projektmenedzserként tevékenykedő Szilvia hétfőn be tudott menni dolgozni, mert járt a pótlóbusz, viszont tud olyan dél-brüsszeli vonalról, ahol ezt nem biztosították, így a közlekedés továbbra is akadozik városszerte.

Brüsszelben vasárnap és hétfőn 16 terrorgyanús személyt tartóztattak le, de többeket elengedtek, jelenleg négy személyt tartanak fogva. Az egyik feltételezett párizsi merénylőt, Salah Abdeslamot továbbra sem találják, szökésben van. A belga miniszterelnök ennek ellenére azt közölte, hogy megfelelő biztonsági intézkedések mellett szerdán már kinyithatnak az iskolák, és a tömegközlekedésben is helyreállhat a rend. Ez feltehetőleg azt jelenti, hogy a brüsszeliek továbbra is fegyverek árnyékában élhetik mindennapjaikat, ha ki akarnak menni az utcára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »