Brüsszel közepén építi az új dzsungelt mintegy félezer sáska – de menedékjogi kérelmet nem képesek benyújtani

Brüsszel közepén építi az új dzsungelt mintegy félezer sáska – de menedékjogi kérelmet nem képesek benyújtani

Migránsok százai telepedtek meg hevenyészett sátraikban a Brüsszel szívében található Maximilien Parkban. Sokan attól tartanak, a calais-ihoz hasonló dzsungel jön létre egy olyan helyen, amely nincs messze a Gare du Nord vasútállomástól, és csupán 15 perc séta onnan az Európai Bizottság székháza.

A Russian Today tudósítója, Charlotte Dubenskij meginterjúvolt néhány „szegény menekültet”, akiket állítólag magukra hagytak a hatóságok. „Ez nem élet” – mondta az egyik interjúalany. Egy nő, aki eltakarta arcát a kamera elől, pedig úgy vélekedett, elvesztették a reményt, hogy „megtalálják fényes jövőjüket Európában”.

A parkban hozzávetőleg 400-500 migráns tartózkodik. Többségük Szudánból, illetve Eritreából érkezett – állítja a Medecines du Monde (A világ orvosai) nevű segélyszervezet, mely arról is tájékoztatott, hogy kezdetben csak egy maroknyi „menekült” ütötte fel sátrát a parkban, számuk azonban az utóbbi hetekben jelentősen megemelkedett.

Theo Francken, a menekültpolitikáért és migrációért felelős minisztérium szóvivője az orosz hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy a Maximilien Parkban megtelepedett migránsok „úton vannak Nagy-Britanniába”. „Közel vannak a menekültügyi hivatalhoz, és elindíthatnák a menekültügyi eljárás folyamatát, ha akarnák. Csakhogy nem akarják, mert nem kívánnak Belgiumban maradni” – mutatott rá a minisztérium szóvivője.

Hírdetés

Ezzel szemben Jonathan Hardenne, a Medecines du Monde nevű szervezet nevében arra hivatkozott: nem mindegyik migráns tudja, hogy menedékjogi kérelmet kellene benyújtania (!), illetve aki ezzel tisztában is van, a menekültkénti elismerés folyamatának részleteit nem ismeri (!).

A Medecines du Monde mindenesetre élelmiszert és takarókat osztogat a „szegény, tudatlan migránsoknak”, de még így sem jut mindenkinek étel, mert a „menekültek” száma július eleje óta „több, mint háromszorosára növekedett”.

A segélyszervezet olyan híreket hallott, melyek szerint a hatóságok behatolnak majd a parkba, és „elveszik a migránsok holmijait, takaróikat, telefonjaikat, vagy börtönbe viszik őket” – aggodalmaskodott Jonathan Hardenne, a Medecines du Monde szóvivője a Russsian Today tudósítójának nyilatkozva.

A brüsszeli parkban tanyázó menekültek jórészt a felszámolt calais-i „dzsungelből”, vagy az észak-franciaországi Dunkirk régióból, esetleg Olaszországból érkeztek – olvasható az Infomigrants nevű weboldalon. Amiből Pierre Verbeeren, a Medecines du Monde igazgatója azt a következtetést vonta le, hogy „a megoldás elmaradása Franciaországban okozta, hogy ezek az emberek elhagyták Franciaországot, és szerencsét próbáltak Belgiumban”. A segélyszervezet attól tart, a kormányzati közömbösség következményeképpen jövő év tavaszára a menekültek száma megkétszereződik.

Perge OttóRT nyomán


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »