Brüsszel emelheti poharát: elbukott az ingyenes pálinkafőzés szabadságharca is

Brüsszel emelheti poharát: elbukott az ingyenes pálinkafőzés szabadságharca is

Megnyugodhatnak az unió adóügyi illetékesei és ihatnak örömükben egy kupicát a magyarok egészségére. Brüsszeli nyomásra ugyanis elfogadta az Országgyűlés az idei évig ingyenes otthoni pálinkafőzést terhelő új magyar adónemet. Szakértők szerint az intézkedéstől nem várható a jövedékiadó-bevétel jelentős növekedése, viszont a zugfőzések elterjedésétől mindenképp tartani lehet.

Továbbra is megmarad az otthoni szabad pálinkafőzés lehetősége, de a január előtti ingyenességgel és az idén januártól bevezetett évi ezer forintos átalányadóval szemben a következő esztendőtől úgynevezett párlat-adójegyet kell vásárolni. Az új adófajta az előállított pálinka minden literére számított 700 forint lesz, ám legkevesebb öt liter szeszesital előállítására előre meg kell fizetni, és legfeljebb 86 liter pálinkát főzhetünk otthon ezen a még mindig kedvezményes módon. Az adócsomag-módosítást kedden fogadta el az Országgyűlés.

Még a második Orbán-kormány tette adómentessé a saját fogyasztásra szánt pálinka előállítását. Így 2010. szeptember 27. óta adómentesen lehetett főzni, bérfőzetni évente 50 liter 86 fokos, vagy 86 liter 50 fokos, esetleg 100 liter gyengébb, 43 fokos párlatot. Ezeken felül viszont már jövedéki adót kellett fizetni. Az Európai Unió illetékes bizottsága azonban ezt a bevezetésétől kezdve kifogásolta, olyannyira, hogy 2011-ben kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen miatta. Tavaly végül elbukott az ingyenes pálinkafőzés ügye az Európai Bíróságon. Az ítélet szerint nem összeegyeztethető az uniós joggal az, hogy Magyarországon jövedékiadó-mentesen lehet saját felhasználásra gyümölcspárlatot főzni, főzetni.

Az Országgyűlés az EU-s füttyszóra hozta meg azt az új hazai szabályozást, mely alapján 1000 forintos átalányadót kell fizetni idén januártól a helyi önkormányzatoknak, mégpedig önbevallásos alapon. A befizetett összegért hivatalosan évente legfeljebb 50 liter 86 térfogatszázalékos, vagy 86 liter 50 térfogat-százalékos párlatot állíthat elő lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén bárki, legfeljebb 100 liter űrtartalmú desztillálóberendezéssel. Ez a szigorítás azonban továbbra sem volt elegendő az unió illetékeseinek, így emiatt jövőre jelentősen nő a pálinkafőzésre kivetendő adó mértéke.

Hírdetés


Ajánlatunk Brüsszelnek – de beléjük még ez is kár

A Bükki Pálinka Lovagrend elnöke szerint az idei évre érvényes ezer forintos átalányadó összege olyan kicsinek számít, hogy a többség nem kockáztatott és inkább jogkövető módon bejelentette az otthoni főzést. Orosz János nagymester azonban hozzátette: az uniós nyomás alapján az újabb plusz teher következtében jövőre valószínűleg nem várható az ideihez hasonló adófizetési kedv, és újra elterjedhetnek a feketefőzések. Emiatt akár az otthoni főzetek egyre javuló minősége is romolhat.

Ezt a félelmet támasztja alá a Nógrád megyei Márkházi Pálinkafőző Társaság egyik tulajdonosának tapasztalata is. Mint Komlósi Péter a Helyi Híradóknak elmondta: amíg adómentes volt a pálinkafőzés, addig a bérfőzdéjükben 2010 után megduplázódott a hivatalosan lefőzött pálinka mennyisége. Tavaly ráadásul tovább nőtt a forgalom, amikor ismertté vált az éves átalányadó bevezetésének híre, mert mindenki igyekezett előre hozni a lepárlást. Ebben esztendőben azonban jelentősen változott a helyzet azáltal, hogy a bérfőzést újra adó terheli, még ha nem is magas. Így idén nagyon gyorsan zsugorodott a forgalom a főzdében, alig éri el a tavalyi bérfőzés 40 százalékát.

A szeszfőzde tulajdonosa hangsúlyozta: a várakozásokkal szemben az otthoni pálinkafőzésre várhatóan nemigen lesz hatással az újabb, januártól bevezetendő magasabb szeszadó, mert amíg annak önként vállalt befizetését nem ellenőrzik szigorúan a hatóságok, addig ez a teher csupán névleges. Nem lehet vele kalkulálni.

Hogy mennyi adó fog végül is befolyni a kincstárba, ma még nem lehet megjósolni. Az viszont szakértők szerint biztosra vehető, hogy annál lényegesen többen fognak pálinkát főzni otthon, feketén, mint ahányan előre megfizetik majd az unió nyomására most bevezetett magas szeszadót.

(Helyi Híradók nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »